de Eester verduurzaamt

Energiecommissie OHG

de eester verduurzaamt met zonne-energie
de eester verduurzaamt | aardgasvrij
de eester verduurzaamt met energietransitie

DUURZAAM • BETAALBAAR • ZEKER • COMFORTABEL • FINANCIERBAAR

We kunnen er niet meer omheen: de klimaatcrisis dwingt ons tot urgentie. Nederland moet in 2050 CO2-vrij zijn, Amsterdam wil dat al in 2040 bereikt hebben. Aardgas is één van de grote CO2-boosdoeners, er moeten dus alternatieven komen. Bewoners van het Oostelijk Havengebied die zich in 2019, tijdens de buurttop, uitspraken voor een duurzame buurt, richtten vlak daarna de  Energiecommissie OHG op. Dit platform van actieve buurtbewoners heeft als doel gesteld de warmte- en elektriciteitsvoorziening in de wijk te verduurzamen, CO2-vrij te maken.

Duurzaam Oostelijk Havengebied

Verduurzaming spreekt veel bewoners van het OHG aan. Je ziet het aan de hoeveelheid zonnepanelen, de initiatieven voor isolatie en duurzame renovatie, voor slimme toepassingen van zonne-energie en warmtepompen. Er kan nog veel meer, omdat juist nu nieuwe en slimme technieken ontwikkeld worden. Die motivatie, die initiatieven en die ontwikkelingen willen we als Energiecommissie mét en vóór bewoners in de buurt bij elkaar brengen.

Wat doen we?

  • Uitzoeken welke schone vormen van energie er mogelijk zijn in de buurten en gebouwen in het Oostelijk Havengebied.
  • Mensen in de wijk een stem geven in de plannen voor energietransitie.
  • VvE’s, bewonerscommissies en individuele bewoners informeren, adviseren en ondersteunen bij realiseren van maatregelen en aanvragen van subsidies.


Hoe werken we?

Bewoners moeten kunnen meepraten over de toekomstige energievoorziening in hun wijk. Wij willen daarom graag weten hoe buurtgenoten hierover denken. Wie actief wil meepraten en -denken is dan ook van harte welkom in de vergaderingen en de (digitale) bijeenkomsten.                                                                                                                We willen buurtbewoners goed informeren over de mogelijkheden, over de plannen van de gemeente Amsterdam en die van de energieleveranciers, over technologische mogelijkheden en de kosten. Die informatie delen we via nieuwsbrieven, website en (digitale) bijeenkomsten en energiecafé.                  Daarnaast doen we onderzoek binnen gebieden en gebouwen naar de mogelijkheden voor verwarming met aquathermie en een warmtenet. Zie hiervoor ook het projectplan.           

Netwerk            

De Energiecommissie OHG werkt vanuit Buurtcoöperatie de Eester. De gemeente Amsterdam geeft subsidie voor projectcoördinatie, voor onderzoek en voor activiteiten. Binnen de wijk werkt de Energiecommissie in een netwerk van VvE’s, bewonerscommissies en organisaties en werkt ze nauw samen met het Amsterdam Energy City Lab. Op stedelijk niveau participeert de commissie in een  netwerk van energie- en duurzaamheidsprojecten.

Energiecafé financieren van VvE-verduurzaming.
DSC_0922_bewerkt-1
Vragen over je energieverbruik?
Opmeten van de radiatoren
Energiecafe: laadpunten in VvE-garages
IMG-20230220-WA0004
Podcast over de energiekraam
markt 1
Een duurzamere buurt • 2022
003FairCirculair-2022_0247-AR
Podcast excursie aardgasvrij Cruquiusbuurt
Cruquius in de winter
Webinars en presentaties Energiecafés
Borneo-eiland bij avond, drone
Stuurgroep KNSM-energie van start
knsm eiland vanuit de lucht
Energiekrant OHG 2021 en 2020
Schermopname (53)
Projectplannen en verantwoording
luchtfoto OHG - Bert Benschop

Zoeken op deze website