Nieuwsbrief EC maart

In deze nieuwsbrief nieuws over blauw-groene daken, de energiecafés per buurt werpen hun vruchten af, het succes van het FlexCity-project, excursie naar Schoon Schip en veel tips voor bijeenkomsten en interessante informatie.

Blauw-groene daken

Er zijn in het OHG VvE’s die hun dak “blauw-groen”(BG) willen maken. Helpt het tegen regenwater en voor isolatie? Om dit te laten onderzoeken heeft de gemeente Amsterdam in 2018 een “living lab” ingericht van 10.000 m² aan BG-daken op bestaande gebouwen: het Resilio-project. De gemeente Amsterdam was één van de initiatiefnemers. De HvA en de VU hebben het onderzoek uitgevoerd. Elk van de vijf groepen “slimme” daken heeft een reguleringssysteem dat reageert op de weersverwachting. Het blijkt dat een BG-dak zorgt voor extra isolatie en voor koeling van eventuele zonnepanelen boven de beplanting en (een beetje) van het gebouw eronder. Op stadsniveau zorgt zo’n groot, slim BG-dak voor minder water op straat na extreme regenval. Om de invloed op de biodiversiteit in de stad te kunnen meten is het groen op de betreffende daken nu nog niet hoog genoeg. Is er interesse voor een energiecafé over dit onderwerp? Reageer dan via energie@buurtcooperatieohg.nl

Veemkade en Oostelijke Handelskade in progress

De Veemkade/Oostelijke Handelskade is een zeer diverse woongebied met panden van 150 jaar tot 8 jaar oud. De bewoners zitten niet stil, zo bleek tijdens het energiecafé op 20 februari. De Loodsen met 6 VvE’s werken aan een warmtevoorziening met aquathermie. De kunstenaars in Pakhuis Wilhelmina willen het bedrijfspand zelf gaan isoleren, zij sparen voor een aquathemie-achtige warmtevoorziening. De beide mYside gebouwen gaan isoleren en zijn volop bezig met onderhoud. Er was een groep bewoners van oude woningen van Ymere. Onderhoud en verduurzaming van hun huurhuizen tegenover Brazilië én op de Verbindingsdam (energieklasse C en lager) blijven ver achter. De bewoners vonden elkaar tijdens het energiecafé en gaan met hulp van de Energiecommissie en !WOON actie ondernemen naar Ymere. Voor de goed geïsoleerde panden als Detroit, Boston, Chicago, Costa Rica, Argentinië lijkt de urgentie niet hoog, maar ook in deze panden zullen de rookgaskanalen of collectieve cv-ketels vervangen moeten worden. Met de daaraan gekoppelde vraag ”doen we dat nog?”

Bijeenkomsten huurders

Slechte isolatie en achterblijvend onderhoud, onduidelijkheid over energielabels en hoge energierekeningen. Dat zijn klachten van huurders van de Oostelijke Handelskade Zuidzijde en de kapiteinswoningen op de Verbindingsdam (Ymere) die naar voren kwamen tijdens het  energiecafé van 20 februari. Ook de huurders uit de Entrepotbuurt (Lieven de Key) hebben klachten over het onderhoud en isolatie en hebben vragen over de verduurzaming, zo bleek uit het energiecafé voor de Entrepotbuurt. Beide groepen bewoners gaan in april actie ondernemen naar hun verhuurder. Wij komen daar in de volgende nieuwsbrief op terug.    

FlexCity Amsterdam schot in de roos

FlexCity onderzoekt hoe bewoners het elektriciteitsnetwerk op Sporenburg-Oost optimaal kunnen benutten. Een schot in de roos, dat bleek ook tijdens de tweede bijeenkomst, op 27 februari. De gemeente, die betrokken is bij dit initiatief, trapte af. De netcongestie werd uitgelegd en iedereen werd ingewijd in het gebruik van de app. Ook de vraag hoe een energiegemeenschap georganiseerd wordt, kwam aan de orde. Er is een aardig filmpje  gemaakt over deze pilot. De presentatie van de tweede bijeenkomst vind je hier.

Excursie Schoon Schip

Schoon Schip is “de meeste duurzame drijvende wijk van Europa, ontwikkeld door bewoners”. Bewoners hebben 10 jaar lang gewerkt aan de ontwikkeling van deze ecologische wijk in Amsterdam Noord, in het Johan van Hasseltkanaal. Sinds 2020 wonen er 46 huishoudens met 144 bewoners op 30 arken. Zij hebben 516 zonnepanelen, 30 warmtepompen en 60 thermische panelen tot hun beschikking. Op hun website  Schoonschip lees je meer. De Energiecommissie organiseert een excursie naar Schoon Schip op vrijdag 5 april om 15.30 uur. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Opgeven kan op energie@buurtcooperatieohg.nl (op volgorde van binnenkomst).

Tips en agenda

  • “Huurders in de kou” is de titel van een uitzending op 8 februari van Pointer (KRO/NCRV) over onduidelijkheid van energielabels en de gevolgen voor huurders van slecht geïsoleerde huizen. Hier terug te zien.
  • Cursus “Aardgasvrij” georganiseerd door !WOON op 11 april van 19.30-21.00 uur. Nieuwezijds Voorburgwal 32. De cursus gaat over: de plannen van de gemeente Amsterdam, de manieren waarop je straks je huis kunt verwarmen, hoe je je nu al kunt voorbereiden en welke extra aandachtpunten er zijn voor VvE’s. Voor info en aanmelden klik hier.
  • In het blad Nul20 van 8 maart het artikel Belofte maakt schuld, dat uitgebreid ingaat op de hoge kosten van stadsverwarming voor huurders van sociale woningbouw en de protesten daartegen.
  • In het maart-magazine van Vereniging Eigen Huis een informatief/actueel artikel over aardwarmte. Hier te lezen.

Zoeken op deze website