Nieuwsbrief EC zomer

Een volle nieuwsbrief deze keer omdat we juni, juli en augustus combineren. In deze nieuwsbrief onder andere: Groene daken in het OHG, energiecoöperatie op Sporenburg, zonnepanelen in de Architectenbuurt, een fietstocht met gemeenteambtenaren, miniconferentie FlexCity.

Blauw-groene daken

De gemeente geeft sinds april weer subsidie voor de aanleg van een blauw-groen dak. Daarom organiseert de Energiecommissie dit najaar een excursie naar een duurzaam dak op het Marineterrein of op het HVA-gebouw. We hebben nog geen datum, maar als je belangstelling hebt kun je dit alvast doorgeven op energie@buurtcooperatieohg.nl Meer informatie over duurzame daken:                                                                                  Van 29 augustus tot 15 september staat het Roef Festival in het Westerpark op stapel. Hier kun je zien welke rol daken kunnen spelen in het vergroenen van steden. Zie de website https://roefamsterdam.nl/ Op vrijdag 13 september vindt het jaarlijkse Rooftop Symposium plaats. Je kunt hier alvast een ticket kopen. Op dit kaartje kun je zien waar in Amsterdam al groene, blauwe, gele en rode daken te vinden zijn. Voor onderzoeksinformatie over ‘natuurdaken’ zie openresearch.amsterdam.

Biodivers natuurdak op Borneo-eiland

 VVE Kalimantam op Borneo-eiland (achter het restaurant, 69 woningen, 15 bedrijfsruimten) heeft besloten tot de aanleg van een groen dank van 750 m2. Preciezer: een biodivers natuurdak (mix van kruiden, inheemse bloemen en grassen). Het natuurdak moet de hittestress verminderen, het riool bij regenbuien ontlasten en de levensuur van het dak verdubbelen. Twee gespecialiseerde bedrijven, Groendakcoach en Rooftop Revolution) hebben de VVE hierbij geadviseerd. Kosten: 60.000 euro. Voorwaarde is wel dat er subsidie (max. 22.500 euro) wordt verkregen uit de gemeentelijke regeling die in april 2024 van start is gegaan.

Fietstocht met ambtenaren

De Energiecommissie is al maanden in gesprek met de gemeente om tot een vorm van structurele samenwerking te komen. Natuurlijk kennen de betrokken ambtenaren het Oostelijk Havengebied maar toch…. het fijne weten ze er niet van. Daarvoor moet je het gezien, geroken en geproefd hebben. Vandaar dat wij ze op 19 juni meegenomen hebben op een fietstocht door het OHG en de verhalen hebben gedeeld over de geschiedenis, de architectuur en vooral over de gebouwen en de bewoners die met de energietransitie in de weer zijn. Dat maakt de gesprekken die we over samenwerken voeren iets meer voorstelbaarder.

Energie delen via coöperatie
Op Sporenburg loopt niet alleen een pilot slim elektriciteitsgebruik, we zijn nu ook bezig met de voorbereiding van een energiecoöperatie. Energie van zonnepanelen die niet direct wordt gebruikt, wordt dan aan de coöperatie ‘verkocht’. Andere bewoners (of een VvE-garage) kunnen die elektriciteit op dat moment goedkoop afnemen. Het is alleen administratief, want de stroom gaat natuurlijk via het net. Doel is om elkaar financieel te helpen, maar het is ook een stimulans om opgewekte stroom gelijk te gebruiken. Hiermee ontlasten we het elektriciteitsnet. We zijn nu nog bezig met uitzoekwerk. We starten klein, maar misschien kan het straks voor onze hele wijk! Meer info: energie@buurtcooperatieohg.nl

Energiegemeenschap of Energiecoöperatie                                          Wat is het verschil tussen een energiegemeenschap en een energiecoöperatie? Een gemeenschap is een nieuwe rechtspositie tussen overheid, bewoners en markt. Energiegemeenschappen hebben in Europa recent een eigen positie gekregen. Kenmerken zijn dat ze democratisch georganiseerd zijn rond de vraag in een gebied naar o.a. energie,  zeggenschap ligt bij lokale belanghebbenden en het doel is een of meer sociale of ecologische voordelen. Iedereen in dit gebied is automatisch deel van de gemeenschap.                                                                                               Energiecoöperaties kunnen hun leden rondom energie van alles leveren: ze organiseren slim gebruik, deelvervoer, opwek of energiebesparing. Meestal niet vanuit de lokale vraag van een buurt en/of bedrijventerrein, maar de behoefte van de leden is het perspectief. Dus: een energiegemeenschap werkt vanuit een (gemeenschapseconomie brede) vraag, een coöperatie vanuit energieaanbod.

De hittebestendige stad                                  Wat zijn de gevolgen van het opwarmende klimaat voor de gezondheid en het welzijn van stadsbewoners? Want onderzoek wijst uit dat het in de stad systematisch warmer is dan daarbuiten. Hierover organiseerde de Hogeschool van Amsterdam op 4 juni het symposium ‘(T)huis in de toekomst’. De stad wordt langzamerhand groener, want groen is belangrijk voor een koelere woonomgeving in de zomer. Nieuwbouwwoningen zijn nu goed toegerust voor de winter, maar het is ook van belang bij het ontwerp rekening te houden met koeling als het warm is. Bestaande gebouwen zijn gebaat bij uitwendige zonwering en bij koelen door de ramen open te zetten. Maar dat laatste dan wel op de juiste momenten. Airco’s maken het in je woning weliswaar koeler, maar ze geven warmte af aan de omgeving; bovendien gebruiken ze elektriciteit. Meer interessante informatie over hittebestendig wonen vind je hier.

Kades en aquathermie in het OHG

Harold IJskes wijdde op zaterdag 6 juli een groepje OHG-bewoners in de geheimen van de kades in ons gebied. Volgens hem zijn er veel mogelijkheden voor aquathermie-installaties met warmtewisselaars en warmte-koude opslag. Veel kades zijn gebouwd op palen van beton of van hout en hebben onder water holle ruimtes. Harold liet een filmpje zien over de aanleg van de Veemkade in 1950 met betonnen palen en steltonplaten. Met een onderwaterdrone en -camera maakt hij opnames van kades. Ook bij damwanden zijn er mogelijkheden voor aquathermie. Als een buurt of gebouw  plannen heeft voor aquathermie, zoals De Loodsen en Pakhuis Wilhelmina, dan stuiten ze echter op de verschillende partijen die er iets over te zeggen hebben. En die blijken nauwelijks met elkaar te communiceren.. De gemeente zal hierin de regie moeten pakken als schone energie haar lief is. De bevindingen van Harold zetten we zsm op de website.

Laadinfrastructuur parkeergarages

Adri Damen van VvE de Armada heeft samen met de Energiecommissie dit voorjaar 2 keer een huiskamerbijeenkomst georganiseerd over het tot standkomen van de laadinfrastructuur in hun parkeergarage. De informatie was zodanig interessant en bruikbaar dat we in het najaar nog een keer een dergelijke bijeenkomst organiseren. Je kunt je alvast opgeven via energie@buurtcooperatieohg.nl

Informatieavond zonnepanelen VvE Dick Greinerstraat

De VvE aan de Dick Greinerstraat in de Architectenbuurt had op 30 mei een goedbezochte avond over zonnepanelen. Afgelopen maanden onderzocht coöperatie Zuiderlicht in opdracht van de VvE de mogelijkheden. Op de flat met 66 woningen, waarvan 35 verhuurd worden door Lieven de Key, is plaats voor 306 panelen. Het eigendom kan op 3 manieren. 1) Bewoners die meedoen worden individueel eigenaar en krijgen een aansluiting op hun meterkast. Advies is om per woning maximaal 4 panelen te nemen. 2) Zuiderlicht wordt eigenaar van alle panelen. Bewoners kunnen lid worden van de coöperatie en profiteren zo van de opbrengst. 3) Een combinatie: op een deel van het dak komen panelen van bewoners, het restant gebruikt Zuiderlicht. De komende tijd bekijkt Zuiderlicht samen met het VvE-bestuur de financiële consequenties. Daarna wordt tijdens de ALV een besluit genomen. De uitvoering komt na de dakrenovatie die in 2025 plaatsvindt.  

Advies zonnepanelen               

Plannen voor zonnepanelen, maar je weet nog niet precies wat er nodig is? Arthur Veen van de Energiecommissie geeft individuele bewoners en VvE’s gratis advies over het hoe en wat bij de aanschaf en plaatsing van zonnepanelen. Mail naar advies@aecl.nl
Inspraakprocedure windenergie                                                            Bij de gemeente loopt nu een inspraakprocedure voor windenergie. Inwoners kunnen tot 17 juli reageren. https://www.amsterdam.nl/windenergie De windmolens zijn niet in onze wijk gepland, maar het gaat wel om duurzame energie voor/van heel Amsterdam. Via de link kom je bij informatie over de voorgestelde locaties en de afwegingen daarbij. De gemeenteraad van Diemen heeft eind juni al een locatie voor windmolens aangewezen. Voor info zie Groen licht voor vier windmolens in Diemen – Gemeente Diemen

Vakantie

De Energiecommissie gaat even opladen. De volgende  nieuwsbrief verschijnt eind september. Iedereen een goede tijd gewenst en tot dan.

Agenda en tips

Activiteiten van de Energiecommissie worden mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Noord-Holland.

https://www.hva.nl/kc-techniek/gedeelde-content/projecten/energy-transition/hitte-in-de-woning.html#:~:text=’Het%20project%20Hitte%20in%20de,aan%20deze%20behoefte%20te%20voldoen
https://dezwijger.nl/nieuws/doe-mee-aan-the-climate-chain?utm_source=smp&utm_medium=email&utm_campaign=De_nieuwsbrief_van_Pakhuis_de_Zwijger&utm_content=Special_NB_-_week_18_2024&utm_tag=2962&utm_field=afbeelding1

Zoeken op deze website