Zonnepanelen zijn populair. In onze wijk zouden we met gebruik van alle beschikbare daken 70% van het (huidige) elektragebruik uit zonne-energie kúnnen halen. 70%! Hier valt veel winst te behalen, want nog geen 20% van de daken wordt op dit moment gebruikt. Op de website van het Amsterdam Energy City Lab kun je per buurt volgen hoeveel zonnepanelen er zijn en wat er aan zonne-energie wordt opgewekt. Zonne-energie speelt een sleutelrol in de overgang naar duurzame energie. De behoefte aan elektriciteit gaat sterk toenemen bijvoorbeeld door de toename van elektrische auto’s. Een duurzaam warmtenet vraagt óók om veel duurzaam opgewekte elektriciteit, die is nodig voor bijvoorbeeld warmtepompen, transport, verwarming van tapwater.
Uitdagingen
Zonne-energie wordt dus heel belangrijk in onze wijk. De Energiecommissie heeft daarom de volgende doelen geformuleerd:
- Uitbreiding van de capaciteit in het Oostelijk Havengebied
- Onderzoek naar de mogelijke mix van energiebronnen
- Onderzoek naar goede opslag, distributie en verdeling van de opgewekte zonne-energie
- Ontwikkelen van coöperatieve vormen van beheer
Het Amsterdam Energy City Lab en het bedrijf Resourcefully zijn nauw betrokken bij de Energiecommissie. Er is veel informatie en kennis aanwezig over zonne-energie in het Oostelijk Havengebied. Zij geven adviezen, kennen de subsidies. Zij doen ook onderzoek naar slimme systemen om de opgewekte energie op de juiste momenten met anderen te delen en pieken in opwekking en gebruik op te vangen.
Zon op een dag
Gebruikmaken van zonne-energie kun je op verschillende manieren organiseren. Individueel, op je eigen dak. Met de VvE, op het gemeenschappelijke dak om de opgewekte energie te gebruiken voor gemeenschappelijke installaties, zoals de lift. Er zijn energiecoöperaties waar de leden hun eigen aandeel opgewekte stroom krijgen. Je kunt zonnepanelen huren, bijvoorbeeld in samenwerking met de woningbouwcorporatie. Je kunt als energiecoöperatie een dak huren om daar zonnepanelen neer te leggen of je kunt als individu of als VvE deelnemen in een coöperatief verband aan een zogenoemd postcoderoos-project. Op internet is veel informatie te vinden die kan helpen bij de keuzes, bijvoorbeeld bij www.hieropgewekt.nl.
Heb je als VvE’s of bewonersgroep plannen en wil je informatie, neem dan via de email contact op met de Energiecommissie via energie@buurtcooperatieohg.nl onder vermelding “zonne-energie” en een telefoonnummer. Wij hebben niet alle kennis in huis, we kunnen echter wel doorverwijzen naar betrouwbare en maatschappelijk betrokken bedrijven en organisaties.