de Eester verduurzaamt

Zonne-energie

Zonnepanelen zijn populair. In onze wijk zouden we met gebruik van alle beschikbare daken 70% van het (huidige) elektragebruik uit zonne-energie kúnnen halen. Zonne-energie speelt een cruciale rol in de overgang naar volledig duurzaam energieverbruik, omdat de behoefte aan elektriciteit sterkt gaat toenemen. Een duurzaam warmtenet vraagt veel duurzaam opgewekte elektriciteit, nodig voor warmtepompen, transport en verwarming van tapwater. Koken wordt elektrisch en bovendien gaat het aantal elektrische auto’s sterk toenemen.

Uitdagingen

De Energiecommissie heeft bij haar start de volgende uitdagingen voor zonne-energie geformuleerd:

  • Uitbreiding van de capaciteit in het Oostelijk Havengebied
  • Ontwikkelen van coöperatieve vormen van beheer
  • Onderzoek naar een mogelijke mix van energiebronnen
  • Onderzoek naar goede opslag, distributie en verdeling van de opgewekte zonne-energie.

Het aantal zonnepanelen groeit heel snel, ook woningcorporaties nemen nu hierin hun verantwoordelijkheid. Het overzicht dat AECL maakte van de adviezen die ze afgaf over zonnepanelen in het OHG afgelopen jaren bevat info over zonpotentie, stroomprijs, belastingen, (geplande afbouw van) salderingen, het gebruik van de zonne-installatie. AECL maakte daarmee een onafhankelijke inschatting van de opbrengsten om die naast de offertes van leveranciers van zonnepanelen te leggen. Wil je meer weten, lees dan het rapport Het Amsterdam Energy City Lab houdt het aantal zonnepanelen in het OHG bij. Op hun website kun je per OHG-buurt volgen hoeveel zonnepanelen er zijn en wat er aan zonne-energie wordt opgewekt. Enkele grote bedrijfsdaken zijn echter nog leeg. Zo is het dak van winkelcentrum Brazilië, 2500 m2 groot en goed voor 733 MWh, ondanks aandringen van de Energiecommissie helaas nog leeg. Ook het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis aan de Cruquiusweg blijft achterlopen.

Zon op een dak

Zonnepanelen en gebruikmaken van zonne-energie kun je op verschillende manieren organiseren. Individueel, op je eigen dak. Of met de VvE, op het gemeenschappelijke dak voor het verbruik van de VvE-installaties, zoals de lift. Er zijn energiecoöperaties in het OHG waar de leden hun eigen aandeel opgewekte stroom krijgen. Je kunt zonnepanelen huren, zoals een van de leden van de Energiecommissie in dit filmpje vertelt. En als energiecoöperatie kun je ook een dak huren voor zonnepanelen. Als individu of als VvE kun je bovendien deelnemen in een bestaand coöperatief verband in de buurt. Op internet is veel informatie te vinden die kan helpen bij de keuzes, bijvoorbeeld bij Hier nu en Amsterdam zonne-energie.

Slim gebruik

Nu iedereen min of meer de weg weet te vinden naar zonnepanelen, is de Energiecommissie de aandacht aan het verleggen naar het gebruik van die zonne-energie. Resourcefully, een bedrijf dat nauw betrokken is bij de Energiecommissie, doet al langer onderzoek naar hoe de opgewekte stroom slimmer te gebruiken is: Hoe kun je opslaan, hoe vang je pieken op, hoe kun je per buurt de opgewekte energie verdelen enz. Najaar 2023 start hiertoe een Europees-breed project op Sporenburg.

Laadoplossingen in gemeenschappelijke garages

Elektrische auto’s gaan in aantal toenemen, ook dat hoort bij de transitie van fossiele naar schonere energie. VvE’s (en woningcorporaties) stuiten dan op de vraag “hoe realiseren wij een goed en veilig oplaadsysteem in de gemeenschappelijke parkeergarages”. In het OHG is er kennis en ervaring op het gebied van dit thema. De Energiecommissie heeft in maart 2023 een bijeenkomst over dit onderwerp georganiseerd. Gezien de grote belangstelling wordt in het najaar 2023 dit energiecafé herhaald. Een goed startpunt is het de website vveladen.nl

FlexCity: schot in de roos
DJI_0140sneeuw
zonnepanelen Architectenbuurt
DSC02206
FlexCity
Kopie-van-DJI_0140sneeuw
Energiecafe: laadpunten in VvE-garages
IMG-20230220-WA0004
Zonnepanelen in de Architectenbuurt
achitektenbuurt met oude boom
2500 m2 zonnepanelen op Brazilië
Brazilie
Opslag duurzame elektriciteit Pacman
pacman
Capaciteit elektriciteitsnet OHG
liander2
Hoeveel energie wekken we eigenlijk op in het OHG?
zonnepanelen op de Entrepotbrugflat

Zoeken op deze website