de Eester verduurzaamt

Aardgasvrij

Is jouw huis een van die 4000 woningen/woonboten in het OHG die verwarmd worden door aardgas? Nederland stopt met aardgas. Dat is opgenomen in het Klimaatakkoord, gemeenten hebben de taak kregen die afspraak uit te voeren. Je krijgt daarom een ander soort verwarming in je huis, de CV-installatie en het gasleidingennet gaan op de schop. Wat komt er voor in de plaats, wat zijn de alternatieven?

Onderzoek aquathermie

Waternet, AECL en de Energiecommissie hebben een (gebieds)onderzoek op het KNSM-eiland uitgevoerd vanuit de vraag: “Kunnen we een duurzame warmtevoorziening realiseren op het KNSM-eiland met behulp van aquathermie? Wat moeten we daarvoor doen en waar lopen we tegen aan?” De conclusie: er is voor het KNSM-eiland een warmtesysteem op basis van aquathermie mogelijk, ondersteund met een buurt-warmtepomp of met warmtepompen per gebouw. Een aanvoertemperatuur van 55 graden lijkt haalbaar, met een booster voor warm tapwater per woning.  Lees het hele rapport over het KNSM-eiland . Technische berekeningen zijn ook gemaakt voor de Veemkade en de architectenbuurt.

Onderzoek gebouwen

Tegelijkertijd hebben twee deskundigen onderzoek gedaan in 8 appartementsgebouwen vanuit de vraag: “Wat zou er in de woningen/gebouwen moeten gebeuren om ze geschikt te maken voor een duurzame warmtevoorziening”. Bouwkundige staat, energieverbruik, isolatie, problemen en klachten van bewoners werden onder de loep genomen. De meeste huizen, tussen 1990 en 2010 gebouwd, zijn redelijk geïsoleerd. Maar de woningen in eenzelfde appartementsgebouw kunnen onderling heel erg verschillen op bijvoorbeeld tocht, warmte, energieverbruik. Conclusie: de woningen kunnen een warmtenet van 55 graden aan mits de isolatie op orde is. Per woning moet dan nog wel worden onderzocht wat er waar precies verbeterd of aangepast moet worden. Lees hier over dit gebouwenonderzoek.

Haalbaarheidsonderzoek

Het VvE-programma van de gemeente Amsterdam kwam ons te hulp om een preciezer beeld te krijgen van gebouwen. Vijfentwintig VvE-bestuurders/leden uit het OHG volgden de cursus die de gemeente aanbood, over onderzoek dat zij in hun eigen gebouw kunnen (laten) doen naar meer duurzaamheid. Vervolgens is in twee gebouwen, pakhuis Maandag/Dinsdag en VvE Entrepot West II,  dat onderzoek ook uitgevoerd door Bureau Synopel. Deze actie leverde een schat aan informatie en inzichten op over de sterke en zwakke punten van de betreffende gebouwen en waar en hoe het beste begonnen kan worden met verduurzamen. Zie hier het onderzoek van VvE Entrepot West. Afgelopen jaar zijn meer onderzoeken uitgevoerd in OHG-gebouwen. Bijvoorbeeld de twee uitgebreide energieadviezen voor gebouw Diogenes en Pakhuis Vr-Za die je hier kunt inzien.

Buurtaanpak

De woningen met gasverwarming bevinden zich op het KNSM-eiland, Rietlanden, Veemkade, Oostelijke Handelskade, Entrepot, Pakhuizenstrook en in de Architectenbuurt. In die buurten gaan we met bewoners praten over duurzame alternatieven, met de kennis die we de afgelopen jaren hebben opgedaan. We maken onze eigen start met een Wijkuitvoeringsplan door bewoners te bevragen en in kaart te brengen waar en hoe de aardgas-vrij aanpak zou moeten beginnen. Daar waar (clusters van) VvE’s en bewonersorganisaties plannen hebben voor een andere warmtevoorziening, gaan we ondersteunen met advies, onderzoek enhulp. Enkele grote VvE’s, zoals De Loodsen met 315 woningen, zijn al zo ver. Hun rookgaskanalen zijn over de houdbaarheidsdatum zijn. Zij hebben zelf technisch onderzoeken laten uitvoeren en maken nu concrete plannen voor een andere warmtevoorziening.

Wij staan niet alleen, er zijn bijvoorbeeld al 66 bestaande wijken omgebouwd naar aardgasvrij. Er is op internet veel gedetailleerde informatie te vinden over de technische, economische, sociale en politieke kanten van de energietransitie. Een paar suggesties:

  • Hier nu is een verzamelpunt van alle mogelijke informatie en uitleg over de energietransitie
  • 02025 is een Amsterdams platform van koplopers, op de website vind je informatie over Amsterdamse ontwikkelingen en initiatieven.
  • Amsterdam Aardgasvrij geeft gemeentelijke informatie.

Verenigingen van Eigenaren, bedrijven, verhuurders en bewonerscommissies die meer willen weten of die een bijdrage willen leveren kunnen contact opnemen via het emailadres energie@buurtcooperatieohg.nl

Pakhuis Wilhelmina gaat voor aquathermie
Pakhuis_Wilhelmina_B
VvE’s De Loodsen geven opdracht tot ontwerp lokaal warmtenet
de loodsen
Proefboringen aardwarmte
Scan-locatie-Stramanweg
55 Graden warmtenet KNSM-eiland
KNSM eiland vanuit de lucht
Isoleren van dak, vloer, ramen en spouw
spouwisolatie2-1-2

Zoeken op deze website