DUURZAAM • BETAALBAAR • ZEKER • COMFORTABEL • FINANCIERBAAR
We kunnen er niet meer omheen: de klimaatcrisis dwingt ons tot urgentie. Nederland moet in 2050 CO2-vrij zijn. Amsterdam wil dat al in 2040 bereikt hebben. Aardgas is één van de grote CO2-boosdoeners, er moeten dus alternatieve warmtebronnen komen. Bewoners van het Oostelijk Havengebied die zich in 2019, tijdens de buurttop, uitspraken voor een duurzame buurt, richtten vlak daarna de Energiecommissie OHG op. Dit platform heeft zich tot doel gesteld samen met bewoners de warmte- en elektriciteitsvoorziening in de wijk zo duurzaam mogelijk te maken.
De eerste energie kranten vertellen over de start. Nu, vijf jaar later, zijn vele VvE’s en bewonerscommissies in het OHG aan de slag met isolatieplannen, zonnepanelen, laadinfrastructuur voor auto’s, lokale oplossingen voor de netcongestie, aquathermie tezamen met warmtepompen, blauw-groene daken. De energiecommissie ondersteunt die beweging van bewoners.
Wat doen we?
- Onderzoek naar schone vormen van energie en slimme toepassingen, wat is mogelijk in het OHG en wat kost het.
- Informatie en advies geven aan VvE’s, bewonerscommissies en individuele bewoners over verduurzaming.
- Ondersteuning geven aan bewoners bij plannen voor schone energie, initiatieven, maatregelen en subsidieaanvragen.
- Een stem geven aan de mensen in de wijk bij de plannen voor energietransitie, de omslag naar schone energie, vanuit de gemeente en provincie.
Die toekomstige, schone energievoorziening zou aan de volgende eisen moeten voldoen:
- Duurzaam
- Betaalbaar
- Betrouwbaar
- Comfortabel
- Financierbaar
Hoe werken we?
We werken mét bewoners niet vóór bewoners. Wie actief wil meepraten en – denken over de toekomstige energievoorziening in de wijk is van harte welkom bij de maandelijkse vergaderingen van de Energiecommissie. Tweemaandelijks organiseren we een energiecafé of een (digitale) informatiebijeenkomst rond thema’s. Deze bijeenkomsten zijn voor iedereen gratis toegankelijk en bieden de mogelijkheid om met buurtgenoten van gedachten te wisselen en te netwerken.
Samen met leden van VvE’s en bewonerscommissies organiseren we bijeenkomsten per gebouw, per VvE of per buurt over de ontwikkelingen die bij hen gaande zijn. Bijvoorbeeld over een gebouwenonderzoek of over de vraag “wat te doen met de rookgaskanalen“, “hoe financieren we onze isolatieplannen”, “hoe zit het met ventileren als we verder isoleren” of “welke energieopties zijn er voor ons gebouw”.
In de maandelijkse Nieuwsbrief nemen we het energienieuws op uit de wijk en de stad. We verwijzen naar interessante onderzoeken, brieven en rapporten en we publiceren een agenda van interessante webinars en bijeenkomsten. Je kunt je hier opgeven voor de Nieuwsbrief. Op de website vind je nieuws, achtergronden en dossiers. De kortste route is www.energieohg.nl
Netwerk
De Energiecommissie OHG heeft haar basis in de Buurtcoöperatie de Eester. Gemeente en provincie geven een (kleine) subsidie voor projectcoördinatie, onderzoek en activiteiten. De Energiecommissie werkt in een stedelijk netwerk van energieprojecten en gemeente. Het contact met de gemeente is van belang omdat deze de regie heeft in de energietransitie in de stad. Binnen het OHG is er een netwerk van VvE’s en bewonersorganisaties. Wil je daarbij aansluiten neem dan contact op met de Energiecommissie via de email energie@buurtcooperatieohg.nl
Gedragslijn voor samenwerking met buurtpartners
De Energiecommissie werkt samen met professionals uit de buurt die vrijwillig en soms ook beroepsmatig betrokken zijn. Wij hebben daar een gedragslijn voor opgesteld die hier te lezen is.