Webinars en Energiecafés

Energiecafé Entrepotbuurt

Tijdens een geanimeerd Energiecafé voor de Entrepot-buurt op 27 november praatten zo’n 30 bewoners over de warmtetransitie in het Entrepot-gebied en wat daarvoor moet gebeuren. Veel VvE’s hebben al initiatieven genomen of maken plannen voor onderhoud en isolatie in hun gebouwen. Een groot deel van de Entrepotbuurt bestaat uit gebouwen die door architectenbureau Pro zijn ontworpen als één project. Ze zijn in dezelfde tijd  (1991-1992) gebouwd en  doorlopen min of meer eenzelfde onderhoudscyclus. Ze zijn nog aangesloten op aardgas. Alleen gebouw Batavia is van 10 jaar later, heeft stadsverwarming en is verder met zonnepanelen en de laadinfrastructuur in de parkeergarage.

Eigenaren en huurders wisselden ervaringen uit. 60% van de buurt bestaat uit huurwoningen, alle van Lieven de Key. Twee vertegenwoordigers van Lieven de Key hielden een korte inleiding. Hoewel Lieven de Key een enorme boost heeft gegeven aan de zonnepanelen op hun gebouwen, blijft het onderhoud op sommige punten behoorlijk achter (rookgaskanalen, ledverlichting o.a.). Leden van de bewonerscommissie zagen hun klachten bevestigd door de initiatieven die al wel in de VvE’s genomen waren, maar nog niet in hun woningen en gebouwen. Er zijn onderling afspraken gemaakt voor uitwisseling van gegevens en ervaringen over isolatie, onderhoud, laadinfrastructuur enz.

De vraag welke wensen en ideeën er zijn voor de warmtetransitie kwam op tafel. Er zijn mogelijkheden voor aquathermie, door de Energiecommissie zijn er in 2021 berekeningen voor gemaakt (www. Resourcefully.nl). Er zijn proefboringen voor aardwarmte, ook een schone warmtebron. Er ligt bovendien al een warmtenet van Vattenfall tot aan de Panamalaan, waar Batavia op aangesloten is. Daarnaast is de wetgeving nog volop in ontwikkeling. Er zijn nog geen duidelijke plannen en ideeën. Er zal in de loop van 2024 een vervolg komen, maar eerst zal de Energiecommissie op basis van deze eerste ervaring komende tijd Energiecafés in meer buurten organiseren.


Veemkade-OHkade in progress

De Veemkade/Oostelijke Handelskade is een zeer diverse woongebied met panden van 120 jaar tot 15 jaar oud. Ook hier gebeurt er van alles, zo bleek tijdens het energiecafé op 20 februari. De Loodsen met 6 VvE’s werken aan een warmtevoorziening met aquathermie. De kunstenaars in Pakhuis Wilhelmina willen de isolatie van het bedrijfspand zelf gaan doen en sparen voor een aquathemie-achtige warmtevoorziening. De beide MySide gebouwen gaan isoleren en zijn volop bezig met onderhoud. Onderhoud en verduurzaming dat niet gedaan wordt door woningcorporatie Ymere die als eigenaar in gebreke blijft bij de huurhuizen tegenover Brazilië (energielabels onder de C). Deze bewoners vonden elkaar tijdens het energiecafé en gaan met hulp van de Energiecommissie actie ondernemen naar Ymere. Voor de goed geïsoleerde panden als Detroit, Boston, Chicago, Costa Rica, Argentinië lijkt de urgentie niet hoog, maar ook in deze panden zullen de rookgaskanalen vervangen moeten worden met de daaraan gekoppelde vraag ”doen we dat nog?” De presentaties van Marian Prins en De Loodsen vind je hier.

Energiecafe over financiering van verduurzaming

Op 15 mei 2023 was er een energiecafé over de financiering die nodig is bij het verduurzamen van VvE-gebouwen. Fiona Hamberg van het Nationaal Warmtefonds presenteerde op welke manier VvE’s kunnen lenen voor verduurzaming. De gemeente Amsterdam biedt hiervoor geen leningen meer, maar geeft wel korting op de rente van de lening van het Warmtefonds.

VvE’s moeten zelf afwegingen maken hoe zij de verduurzaming willen financieren: sparen, eigen bijdrages, lenen of combinaties. Olga  Hengeveld van de Energiecommissie ging samen met beheerder Charles Goebel in op de opties, hoe je ze kunt berekenen, waar je op moet letten, wat de kosten en de baten kunnen zijn.

Daarna werd ingegaan op vragen die binnen VvE’s kunnen spelen. Bijvoorbeeld over de inzet van eigen reserves, directe aflossing, extra aflossingen, consequenties bij verkoop of calamiteiten.

Bekijk hier de presentatie van Fiona Hamburg van het Nationaal Warmtefonds.

Bekijk hier de presentatie van Olga Hengeveld van de Energiecommissie.

Energiecafe: Laadpunten splijtzwam of zegen? Laadoplossingen in VvE-garages

Onder deze titel organiseerde de Energiecommissie OHG op 20 februari een energiecafé in het Shaffyhuis. Bijna 60 mensen luisterden naar de presentaties van experts en ervaringsdeskundigen uit onze eigen buurt.

Lees hier de presentatie van Ronald Steinmetz van het VvE Laadloket: Laadoplossingen in VvE-parkeergarages

Lees hier de presentatie van Robert van Gent van de Vereniging Elektrisch Rijders: Veiligheid van opladen in VvE-parkeergarages

Lees hier de presentatie van Hayte de Jong en Louis Visseren: Realisatie van laadpunten bij VvE Batavia, Entrepot West

Presentaties Energiecafé Warmtevoorziening en duurzaam bouwen Cruquius 22 juni 2022

Het energiecafé in juni 2022 vond plaats bij Architectenbureau LEVS. Roy
Vuulink Van Warm Cruquius liet ons de WKO-installatie van gebouw De Bocht zien
en vertelde hoe deze werkte. We hoorden hoe eigendom, beheer en exploitatie
geregeld zijn. Adriaan Mout van LEVS ging in op het thema “duurzaamheid in
nieuwbouw”. Pierre Mostert, werkzaam bij bureau ARUP en lid van de
energiecommissie, vertelde hoe warmtepompen en aquathermie werken.

Zie hier de presentatie van Roy Vuulink

Zie hier de presentatie van Pierre Mostert

Luister hier naar de podcast van Geluiden uit Oost over de bijeenkomst

Kijk hier naar het filmpje over WKO en aquathermie op Cruquius

Presentaties Energiecafé 24 maart 2022: Gebouwenonderzoek en isolatiemaatregelen

  • De presentatie van Frederike Kuipers en Jeroen Tan over het onderzoek in 8 gebouwen in het OHG naar de mogelijkheden voor een middentemperatuur warmtenet vindt u hier.

  • De presentatie van Jeroen Tan, Gertje Joukes en Olga Hengeveld over financiering en planning van isolatiemaatregelen binnen VvE’s vindt u hier.

  • De presentatie van Mimi Slauerhoff over de aanpak van de gemeente Amsterdam voor de energietransitie van VvE’s vindt u hier.

Webinar (energiecafé) 27 januari 2022: In discussie met Vattenfall

Tijdens het online energiecafé ging de Energiecommissie in gesprek met Vattenfall. De opname van deze digitale bijeenkomst kunt je hier terugzien evenals de presentatie van Marian Prins (Energiecommissie) en Susanne van Suylenkom (Vattenfall). https://youtu.be/9qwT_wcxldI

Webinar 9 december 2021: Plannen & onderzoeken

Marian Prins, projectmanager van de Energiecommissie ging in op de plannen voor 2022 van de Energiecommissie.  Gast was Stefan Mol, consultant duurzame energie bij Waternet. Hij presenteerde de resultaten van het onderzoek op het KNSM-eiland,  de mogelijkheden voor een 55 graden warmtenet + aquathermie op het KNSM-eiland. Jeroen Tan vertelde over het onderzoek naar de geschiktheid van de appartementsgebouwen voor een 55 graden warmtenet. Het webinar is hier terug te zien. https://www.youtube.com/watch?v=TXZ6TPHY2QY

Webinar 21 maart 2021: Isoleren met de VvE

Vijf VvE’s in het OHG vertellen over hun aanpak, successen en leerpunten bij het isoleren van hun appartementsgebouwen. Het webinar is hier terug te zien.

https://www.youtube.com/watch?v=Suvcbkl4Ibc&t=12s

Webinar februari 2021: Zonne-energie in het OHG

Medewerkers van het Amsterdam Energy City Lab (www. aecl.nl) gaan in op wat er nu is aan zonne-energie in het OHG, wat de potentie is, wat we aan energie in de toekomst nodig hebben en voor welke vragen we komen te staan. Kijk hier dit webinar terug.

https://www.youtube.com/watch?v=dYvDhm01Q28

Zoeken op deze website