Zonnepanelen zijn populair. In onze wijk zouden we met gebruik van alle beschikbare daken 70% van het (huidige) elektragebruik uit zonne-energie kúnnen halen. De behoefte aan elektriciteit sterkt gaat toenemen want: Een duurzaam warmtenet vraagt veel duurzaam opgewekte elektriciteit, nodig voor warmtepompen, transport en de verwarming van tapwater. Koken wordt elektrisch en bovenal gaat het verbruik door elektrische auto’s sterk toenemen. Zonne-energie speelt een cruciale rol bij de toenemende vraag naar die duurzaam opgewekte elektriciteit.
Uitdagingen
De Energiecommissie formuleerde in 2019 uitdagingen voor zonne-energie:
- Uitbreiden van de capaciteit in het Oostelijk Havengebied
- Ontwikkelen van coöperatieve vormen van beheer
- Onderzoek naar een mogelijke mix van energiebronnen
- Onderzoek naar goede opslag, distributie en verdeling van de opgewekte zonne-energie.
De netcongestie speelde in 2019 nog geen zichtbare rol. Het transport van (duurzaam opgewekte) elektriciteit loopt nu echter tegen grenzen aan en dat beïnvloedt grote duurzaamheidsprojecten zoals de aanleg van nieuwe warmtesystemen. Lokale initiatieven zoals FlexCity proberen op kleine schaal oplossingen te ontwikkelen voor de netcongestie door lokaal delen van elektriciteit mogelijk te maken.
Groei aantal zonnepanelen
Het aantal zonnepanelen groeit heel snel, ook woningcorporaties nemen nu hierin hun verantwoordelijkheid. Het Amsterdam Energy City Lab (AECL) houdt het aantal zonnepanelen in het OHG bij. Op hun website kun je per OHG-buurt volgen hoeveel dat er zijn en wat er aan zonne-energie wordt opgewekt. Enkele grote bedrijfsdaken zijn echter nog leeg. Zo is het dak van winkelcentrum Brazilië, 2500 m2 groot en goed voor 733 MWh, ondanks aandringen van de Energiecommissie helaas nog leeg. Ook het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis aan de Cruquiusweg blijft achterlopen. AECL geeft onafhankelijke adviezen over zonnepanelen aan bewoners van het OHG zoals over zonpotentie, stroomprijs, belastingen, salderingen, het gebruik van de zonne-installatie. Een terugblik op de adviezen vind je in dit rapport
Zon op een dak
Zonnepanelen en gebruikmaken van zonne-energie kun je op verschillende manieren organiseren. Individueel, op je eigen dak. Of met de VvE, op het gemeenschappelijke dak voor het verbruik van de VvE-installaties, zoals de lift. Er zijn energiecoöperaties in het OHG waar de leden hun eigen aandeel opgewekte stroom krijgen. Je kunt zonnepanelen huren, zoals een van de leden van de Energiecommissie in dit filmpje vertelt. En als energiecoöperatie kun je ook een dak huren voor zonnepanelen. Als individu of als VvE kun je bovendien deelnemen in een bestaand coöperatief verband in de buurt. Op internet is veel informatie te vinden die kan helpen bij de keuzes, bijvoorbeeld bij Hier nu en Amsterdam zonne-energie.
Slim gebruik en netcongestie
Nu iedereen min of meer de weg weet te vinden naar zonnepanelen, is de Energiecommissie de aandacht aan het verleggen naar het gebrúik van die zonne-energie. Resourcefully, een bedrijf dat nauw betrokken is bij de Energiecommissie, doet al langer onderzoek naar hoe de opgewekte stroom slimmer te gebruiken is: Hoe kun je opslaan, hoe vang je pieken op, hoe kun je per buurt de opgewekte energie verdelen enz. Najaar 2023 is een Europees-breed project op Sporenburg gestart: FlexCity. Het is ook een van de manieren om lokaal iets te doen aan de netcongestie.
Laadoplossingen in gemeenschappelijke garages
Elektrische auto’s gaan in aantal toenemen, ook dat hoort bij de transitie van fossiele naar schonere energie. VvE’s (en woningcorporaties) stuiten dan op de vraag “hoe realiseren wij een goed en veilig oplaadsysteem in de gemeenschappelijke parkeergarages”. In het OHG is er kennis en ervaring op het gebied van dit thema. De Energiecommissie heeft in maart 2023 een bijeenkomst over dit onderwerp georganiseerd. Tevens worden er huiskamerbijeenkomsten met een ervaringsdeskundige georganiseerd. Een goed startpunt voor VvE’s die willen beginnen met laadoplossingen is de website vveladen.nl