Nieuwsbrief Energiecommissie mei/juni

Aardwarmte lijkt steeds meer een mogelijke warmtebron, op het strandeiland komt een proefboring. Bewoners van het KNSM-eiland gaan zich verenigen in het zoeken naar duurzaamheidsopties. De bewonerscommissie OHK laat weten in overleg te zijn met !WOON om toch door de barrière van Ymere te breken als het om verduurzaming gaat. Verder nieuws over publieke warmtenetten en de energiecoöperatie in oprichting op Sporenburg en de mogelijke acties van de bewoners van de Architectenbuurt.  

Boring aardwarmte Strandeiland

SCAN zal aankomende zomer een onderzoeksboring uitvoeren in de zuidoostelijke punt van Strandeiland. Dit nieuwe eiland maakt deel uit van IJburg en is in ontwikkeling. De boring zal inzicht geven in de potentie van de ondergrond voor het gebruik van aardwarmte. De ondergrond is hier kansrijk en in de metropoolregio Amsterdam is een grote warmtevraag. Lees verder

Energiecafé KNSM-eiland

Actieve bewoners van de Wintermanspanden, Venetiëhof en Loods 6 op het KNSM-eiland presenteerden hun onderzoeken en activiteiten tijdens het energiecafé op 23 april in de Eester. Sander Willems, warmteregisseur van de gemeente bracht informatie over de plannen die de gemeente aan het ontwikkelen is en de wetgeving die daarbij gaat helpen. Marian Prins vertelde over de ontwikkelingen van elektriciteit op Sporenburg en de stappen naar een energiecoöperatie, een ontwikkeling die te zijner tijd in andere buurten kan worden nagevolgd. Een groep van zes actieve bewoners gaat samen met de Energiecommissie de mogelijkheden onderzoeken voor samenwerking op het KNSM-eiland. Lees hier het verslag van de avond. Daar vind je ook de presentaties van de sprekers.

Bewonerscommissie Oostelijke Handelskade

De bewoners van de oude huizen aan de Oostelijke Handelskade hebben na het energiecafé over hun buurt een bewonerscommissie opgericht en zijn in overleg gegaan met Ymere. Ymere wil niet ingaan op hun verzoeken om verduurzaming. De vertegenwoordiger van !WOON ziet echter wel mogelijkheden om buiten de corporatie zelf te beginnen met maatregelen. Lees de nieuwsbrief van de bewonerscommissie hier.

Energiecoöperatie op Sporenburg

De pilot Slim Energiedelen op Sporenburg gaat een energiecoöperatie oprichten met als doel energie op te wekken en te delen. De nieuwe Energiewet die op 1 januari 2026 ingaat, staat toe dat particulieren energie leveren. De leden van deze energiecoöperatie moeten daarvoor wel bij dezelfde energieleverancier klant worden en zo nodig hun huidige energiecontract opzeggen. De nieuwe leverancier maakt de berekening voor het onderling leveren en afnemen. De coöperatie heeft geen winstoogmerk, maar streeft wel voldoende rendement na. Het opwekken en gebruik loopt via het net. Eind 2025 gaat er een voorstel naar bewoners, VvE’s, bedrijven, met de tarieven voor aan- en verkoop van energie. Marian Prins gaf hierover een presentatie tijdens het KNSM-energiecafé.

Architectenbuurt wil verduurzamen

Bewoners in de architectenbuurt willen hun woningen verbeteren en verduurzamen maar stuiten op barrières. In de bijeenkomst op 12 mei met de Energiecommissie zijn verschillende, mogelijke acties naar voren gekomen mede door aanwezigheid van huurdersvereniging Arcade en van !WOON. Zo zijn er mogelijkheden om te controleren of het energielabel wel klopt. Verder zal de woningcorporatie ernstige klachten als schimmel en ontbreken van isolatie serieus moeten aanpakken. De zonnepanelendiscussie in de buurt is lastig maar voor sommige woningen, waar het dak niet wordt gedeeld met buren, zijn er wel mogelijkheden. Een verslag vind je hier.

Vacature VvE-steunpunt OHG

Het stadsdeel stelt geld beschikbaar aan de Energiecommissie om op een actieve wijze VvE’s te ondersteunen in hun verduurzaamheidsopgave. Het gaat om de VvE’s in het Oostelijk Havengebied en zo mogelijk ook in de Indische Buurt. De Energiecommissie heeft een plan hoe zij dit wil oppakken en zoekt actieve en betrokken wijkbewoners die zich aangesproken voelen om dit plan preciezer in te vullen en uit te voeren. Voor dit werk zijn financiën (uren) beschikbaar. Heb je interesse of weet je iemand? Neem dan contact met ons op.  

Ontwikkeling publieke warmtenetten

Minister Hermans heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd over de ontwikkeling van een nieuwe wet, de Wet collectieve warmte (Wcw), die de huidige Warmtewet gaat vervangen. Die wet is direct van belang voor de ontwikkeling van publieke warmtenetten en voor de regie van gemeentes daarbij. De wet gaat ook over de betaalbaarheid (heet nu relatieve betaalbaarheid) en een nieuw tariefsysteem van warmtenetten. De Wcw moet nog behandeld worden in de Tweede en Eerste Kamer. Lees hier de brief van Minister Hermans.

Agenda en tips

  • In de nieuwsbrief van het NPLW (Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie) een artikel over de aanpak van VvE’s in Diemen, met onze buurtgenoot Siem Goede.  Verder staat er een lezenswaardig artikel in over het warmteprogramma, de nieuwe beleidsnota van de gemeente Amsterdam. Lees het hier
  • De website over duurzaam wonen van de gemeente Amsterdam heeft een nieuw adres 
  • Amsterdammers en Weespers die stoppen met hout stoken, kunnen tot 3.000 euro subsidie krijgen voor het laten verwijderen of onbruikbaar laten maken van hun rookkanaal om de uitstoot van houtrook terug te dringen. Lees verder

Zoeken op deze website