fair Circulair • 20 maart 2022

Bekijk het programma van de fair Circulair op zondag 20 november 2022 hier.

De eerste fair Circulair op zondag 20 maart was een groot succes! Bekijk hier de foto’s!

Tijdens de duurzame markt Fair circulair, kon je kleding ruilen bij de grote kledingruil, inspirerende workshops doen en lekker eten van gered voedsel uit de buurt. 

Een perfecte zondagmiddag voor samen met je date, vrienden of gezin in je eigen buurt! De activiteiten waren namelijk ook heel geschikt voor kinderen.

En ondertussen ontdekte je wat de Eester verduurzaamt allemaal doet en organiseert om de buurt duurzamer en circulair te maken.  

Let op: documentaire & meet & talk is aangepast naar 14.30 uur – 15.30 uur.

The Swapshop kledingruil • 11:00 – 17:00
‘Nieuwe’ kleding shoppen? Kom naar de kledingruilmarkt! Neem kledingstukken mee die goed en leuk zijn en die je wilt ruilen voor ander mooi item. Lees hier hoe het precies werkt.

Brocante met parels van straat • 11:00 – 17:00
Kom mooie en nog goed bruikbare spullen shoppen die bij het vuil in de buurt gevonden zijn. 

Workshop: zelf zeep maken • 11:00 – 13:00
Leer zelf vloeibare zeep maken zodat je geen plastic zeeppompjes meer hoeft te kopen.

Reparatie workshop: kan ik het zelf repareren? • 11:00 – 13:30
Leer van deskundigen hoe je zelf kleine huishoudelijke reparaties kunt uitvoeren aan stekkers, schakelaars, batterijen, fittingen of een kastje. Heb je iets liggen wat gerepareerd moet worden? Neem het mee!

Workshop: (boodschappen)tas maken van oud textiel • 13:00 – 16:00
Upcycle je oude T-shirt, broek of jas om tot een hippe tas! Neem zelf oude kleding/stoffen mee of zoek ter plekke wat uit.

Workshop: maak een plasticarium • 13:30 – 15:30
Maak een kunstig herbarium (= een verzameling van gedroogde planten met bijbehorende namen) van plastic afval. Voor thuis of stel het tentoon in de Eester. En leer ondertussen welk soort plastic goed te recyclen is en welke niet.

Workshop: circulair kokkerellen • 15:30 – 17:00
Leer van Charlotte Heine van Potverdorie! wat voor lekkers je kunt maken met fruit en groenten die je over hebt. Bijvoorbeeld met pekelen en het maken van jam, zo zie je dat er (bijna) niets meer weggegooid hoeft te worden. Ook wel circulair kokkerellen, want zo zorg je voor zo min mogelijk verspilling en kan je restjes langer bewaren.

Workshop: tips & trucs laptop • 16:00 – 17:00
Geef een oude laptop een tweede leven. Controleer je laptop op fouten en virussen, hoe kom ik aan een gratis virusscanner en waar moet ik op letten, plaats extra geheugen, vervang de harddisk en, als niets helpt, hoe maak ik van een heel oude laptop een goed werkende linux laptop? Je wordt erbij geholpen door een deskundige.

Documentaire: Full Circle • 14:30 – 15:30
met meet & talk met Chanel Trapman, oprichter van bewust campagnebureau MUMSTER, Monique Drent mede-oprichter van The Swapshop & Bell van Blazinbell (kledingontwerpster; bestaand en afgedankt textiel wordt omgetoverd tot nieuwe unieke items)
De kledingindustrie heeft nogal wat negatieve effecten op mens en milieu. Overproductie en overconsumptie zijn inmiddels de norm en niemand weet nog goed waar het probleem begint of de oplossing start. Hoe doorbreken we deze spiraal? Ontdek het in deze terugkerende prachtige  documentaire (we laten ‘m een aantal keren per dag zien). En ga in gesprek met dames die dagelijks met dit onderwerp bezig zijn! Krijg inspiratie én praktische tips om zelf actief een bijdrage te kunnen leveren aan een betere kledingindustrie.

Apparaten teststraat • 11:00 – 17:00
Doet ie het nog? Is het nog bruikbaar? Kom langs met je oude laptop, telefoon, printer of ander elektronisch apparaat. Laat ze nakijken, repareren of lever ze in en laat ze afvoeren.

Circulair eten • 11:00 – 17:00
De koks van Cruquius Local maken heerlijke hapjes van voedsel uit de buurt. We ontvangen van o.a. Odin Zeeburg & Bakkerij Kees Gutter eten wat zij niet meer kunnen verkopen in de winkel. Samen tegen verspilling!

Uiteraard worden de op dat moment geldende corona maatregelen nageleefd.

Waarom organiseren we dit? 

Wist je dat de grootste impact op het milieu veroorzaakt wordt door spullen & kleding die we nieuw kopen? ‘De Eester verduurzaamt’ werkt met de werkgroep circulair daarom aan een buurt waar delen, reparatie, hergebruik en kringloop vanzelfsprekend is.

Samen maken we de buurt circulair!

Zoeken op deze website