Sint & kerst fair Circulair 

zondag 20 november 2022 | 11.00 uur – 17.00 uur | De Eester, Van Eesterenlaan 266 

Op de duurzame sint- & kerstfair Circulair werd er geruild, gedeeld, gerepareerd en hergebruikt! Bekijk hier alle foto’s.

Vind je ‘nieuwe’ outfit voor de feestdagen tijdens de grote Swapshop kledingruil. Laat je kerstlampjes repareren. Ruil speelgoed, waar niet meer mee gespeeld wordt voor een ‘nieuw’ Sinterklaascadeau. Shop duurzame cadeaus voor familie en vrienden. Maak je eigen kerstversiering en cadeauverpakkingen van gebruikte stoffen, kleding en ander waardevol ‘afval’ tijdens inspirerende workshops. Bekijk hieronder het programma. ↓

Een perfecte zondagmiddag om samen met je vrienden, buren, date of gezin door te brengen in je eigen buurt! De activiteiten zijn namelijk ook heel erg leuk voor kinderen. 🌈 

Samen maken we de feestdagen circulair! 

We zoeken nog mensen die kunnen helpen op de dag zelf. Lijkt je dat leuk? Stuur dan een mail.

Programma

Swapshop kledingruil • 11:00 – 17:00 
‘Nieuwe’ kleding shoppen? Kom naar de kledingruilmarkt van The Swapshop! Neem kledingstukken mee die goed en leuk zijn en die je wilt ruilen voor ander mooi item. Breng je kerst-outfit van vorig jaar mee en vind een nieuwe voor dit jaar. Lees hier de regels. 

Speelgoedruil • 11:00 – 17:00 🌈 
Ruil speelgoed, waar niet meer mee gespeeld wordt, voor een ‘nieuw’ Sinterklaascadeau. Neem speelgoed mee die nog mooi en goed zijn voor een volgende rond en kies zelf weer iets uit. 

Cadeauverpakking & kerstversiering voor in de boom van textiel maken • 11:00 – 14:30 🌈 
Maak je eigen inpakdoek(en) om je cadeaus in te pakken op de Japanse manier met Furoshiki (zie afbeelding hieronder). Of maak mooie hangers voor in de kerstboom. Allemaal van textiel dat anders werd weggegooid. Neem ook zelf kleren of stoffen mee die niet meer worden gebruikt.  

Workshop: kerstige broodballetjes maken • 12.00 – 13.30 & 14.00 – 15.30  
Taste Before You Waste geeft twee keer een workshop waarbij je leert van brood van gisteren weer heerlijke broodballetjes te maken. Lekkere snack op Sinterklaasavond of als voor- of nagerecht bij het kerstdiner. 

Mooi kerstcadeau maken van kleding die je niet meer draagt: gelukspopjes • 15:00 – 17:00  
Maak samen met beeldend kunstenares Larisa Bilous traditionele Slavische gelukspopjes van stof. De lappenpop Motanka (zie afbeelding hieronder) wordt gemaakt van restjes stof en behoort tot het oudste speelgoed ter wereld. De poppen worden niet alleen als speelgoed beschouwd, maar ook als mooie geschenken. Prachtig zelfgemaakt kerstcadeau met een bijzonder verhaal.
Je mag eigen stukken textiel meenemen die anders weggegooid zouden worden.

Ga op zoek naar goud in je telefoon • 11:00 – 17:00 🌈 
NoWa neemt je mee in een zoektocht naar goud in oude telefoons en laten de waarde van afval zien. NoWa maakt weer sieraden van het gevonden goud. Waarom zouden we nog langer grondstoffen uit de grond halen, als er tegenwoordig meer boven de grond (in e-waste) dan onder de grond zit?  Heb je nog een oude telefoon in de kast liggen? Neem die dan mee! 

Uiteraard zorgt NoWa ervoor dat de telefoons die uit elkaar gehaald zijn tijdens de workshop na afloop verantwoord gerecycled worden. 

Laat je kapotte kerstlampjes repareren• 11:00 – 17:00 
Kerstverlichting kapot? Laat het maken door één van onze reparateurs. Neem de lampjes én eventuele reservelampjes mee, dan proberen de buurtreparateurs ze te maken. 

Shop sinterklaas- & kerstcadeaus gemaakt van gerecycled materiaal • 11:00 – 17:00 
Sinterklaas & de Kerstman zorgen dit jaar voor zo min mogelijk nieuwe cadeaus, maar gaan voor cadeaus gemaakt van ‘afval’. Shop het tijdens de fair. 

Huur een Duurzame Kerstboom • 11:00 – 17:00 
Ga jij dit jaar ook voor een Duurzame Kerstboom? Bestel de boom tijdens de fair Circulair en haal het in december op bij één van de uitgiftepunten. Na de feestdagen lever je je Duurzame Kerstboom weer in. Samen zorgen we voor geen boom meer bij het afval na de Kerst, maar alle bomen terug in de natuur. 


Waarom organiseren we dit?  
Wist je dat de grootste impact op het milieu veroorzaakt wordt door spullen die we nieuw kopen? ‘De Eester verduurzaamt’ werkt met de werkgroep circulair daarom aan een buurt waar delen, reparatie, hergebruik en kringloop vanzelfsprekend is. 

Ontdek tijdens de fair Circulair ook wat de Eester verduurzaamt allemaal doet en organiseert om de buurt duurzamer en circulair te maken. Benieuwd naar de eerste fair Circulair? Bekijk het hier

Goed om te weten: er worden foto’s gemaakt tijdens de fair Circulair, die daarna worden gebruikt op onze online kanalen. Wil je dit liever niet? Laat dat dan ter plekke weten aan de fotograaf of achteraf door ons een mail te sturen.

Furoshiki inpakdoek
Motanka gelukspoppetjes

Zoeken op deze website