de Eester verduurzaamt

Groen

De wens tot vergroening van het Oostelijk Havengebied is zo oud als het woongebied zelf. Keer op keer blijkt uit onderzoek dat bewoners het gebied te versteend vinden. De klimaatcrisis heeft de noodzaak om te vergroenen alleen nog maar versterkt. Meer en adequaat groen bevordert de biodiversiteit en helpt de uitstoot van CO2 en fijnstof af te vangen.

Veel OHG’ers hebben overigens zelf de daad bij het woord gevoegd en hun gevels en daken voorzien van een weelderige be­planting. Maar tijdens de BuurtTop van 2019 formuleerden bewoners de wens om een stap verder te zetten. Kunnen we de vergroening niet wat structureler aan­ pakken? Met die opdracht, op initiatief van Buurtcoöperatie de Eester, is een werkgroep van actieve bewoners aan de slag gegaan. Ze noemen zich de Vergroeners. Ze hebben zich tot doel gesteld groeninitiatieven bekendheid te geven en met elkaar te ver­binden.

Kijk maar om je heen. Loop door de buurt en stel je overal de vraag of stenen niet vervangen kunnen worden door bijvoor­beeld fruitbomen, bessenstruiken, wilde bloemen, kruiden, een geurende rozen­struik, vlierbessen enzovoort. Zelf hebben de leden van de werkgroep een eerste inventarisatie gemaakt. Zij zullen op die plekken contact zoeken met bewoners en hen vragen hoe ze daar tegenover staan. Omdat de Vergroeners de weg weten binnen de gemeente, kunnen ze adviseren hoe bewoners het kunnen aanpakken.

Kortom, heb je al een plek op het oog, maar weet je niet hoe je dit verder kunt aanpakken? Aarzel niet en neem contact op met de Vergroeners.

Een duurzamere buurt • 2022
003FairCirculair-2022_0247-AR
Fortuynplein wordt vergroend
Schermafbeelding-2022-12-09-om-08.56.11-1
Bloemenweides en 30 EXTRA bomen!
Ontwerp zonder titel(43)
Plant een boom in november
bomen planten
Het Grote Straatberaad over klimaat
Ontwerp zonder titel
Meer groen in de buurt
20210518_144238
Vergroen je omgeving!
Ontwerp zonder titel
Geveltuinen en boomspiegels: DOEN!
Geveltuin
Start seizoen moestuinbakken!
Moestuinbakken bij LoHuizen
Jouw straat ook groener maken?
Geveltuin Borneolaan
Tuinieren in potten
Geveltuin-Entrepothof
DutchEnglishGerman

Zoeken op deze website