De wens tot vergroening van het Oostelijk Havengebied is zo oud als het woongebied zelf. Keer op keer blijkt uit onderzoek dat bewoners het gebied te versteend vinden. De klimaatcrisis heeft de noodzaak om te vergroenen alleen nog maar versterkt. Meer en adequaat groen bevordert de biodiversiteit en helpt de uitstoot van CO2 en fijnstof af te vangen.
Veel OHG’ers hebben overigens zelf de daad bij het woord gevoegd en hun gevels en daken voorzien van een weelderige beplanting. Maar tijdens de BuurtTop van 2019 formuleerden bewoners de wens om een stap verder te zetten. Kunnen we de vergroening niet wat structureler aan pakken? Met die opdracht, op initiatief van Buurtcoöperatie de Eester, is een werkgroep van actieve bewoners aan de slag gegaan. Ze noemen zich de Vergroeners. Ze hebben zich tot doel gesteld groeninitiatieven bekendheid te geven en met elkaar te verbinden.
Kijk maar om je heen. Loop door de buurt en stel je overal de vraag of stenen niet vervangen kunnen worden door bijvoorbeeld fruitbomen, bessenstruiken, wilde bloemen, kruiden, een geurende rozenstruik, vlierbessen enzovoort. Zelf hebben de leden van de werkgroep een eerste inventarisatie gemaakt. Zij zullen op die plekken contact zoeken met bewoners en hen vragen hoe ze daar tegenover staan. Omdat de Vergroeners de weg weten binnen de gemeente, kunnen ze adviseren hoe bewoners het kunnen aanpakken.
Kortom, heb je al een plek op het oog, maar weet je niet hoe je dit verder kunt aanpakken? Aarzel niet en neem contact op met de Vergroeners.