Welzijn op recept

Irith werkt als welzijnscoach bij Civic in het team participatie en activering, met als specifieke doelgroep ouderen. Zij ondersteunt bewoners in het Oostelijk Havengebied en Indische Buurt via ‘Welzijn op Recept, aandacht en activiteit als medicijn’.

Welzijn op Recept is dingen doen die je leuk of ontspannend vindt. Dat kan ervoor zorgen dat je je lichamelijk beter voelt. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met een (nieuwe) hobby, te bewegen of door mensen te ontmoeten. Soms is het lastig om hier alleen mee aan de slag te gaan. Welzijnscoaches helpen daarbij. Kunst op recept is een speciaal onderdeel van Welzijn op Recept; hierbij gaan we aan de slag met activiteiten op het gebied van kunst & cultuur.

Bewoners worden via de huisarts aangemeld bij Civic. Het zijn vaak bewoners die regelmatig vage klachten hebben. De huisarts denkt dan dat een activiteit beter bij een bewoner past, dan het voorschrijven van medicatie.

Ik neem contact met ze op om een afspraak te maken voor een zogenaamd ‘drie’ gesprek. Dat betekent dat er tijdens het kennismakingsgesprek altijd iemand van de BuurtBel bij aanwezig is. In dit gesprek vinden we uit waar een bewoner blij van wordt, welke hobby’s & talentenen iemand heeft en hoe hij of zij in het leven staat. Samen bekijken we wat het best bij iemand past.

De BuurtBel is de basis; hier start de hulp. Bij de BuurtBel weten ze niet alleen wat er allemaal te doen is in de buurt, maar ze hebben ook een groot netwerk van buurtbewoners.

Het doel is dat een bewoner zich weer betrokken voelt met de buurt en actief mee gaat doen. Waardoor ze weer de zonnige kant van het leven zouden kunnen zien. Natuurlijk houden we goed in de gaten dat de bewoner wel de regie over zijn leven blijft houden. Ik en Lennie & Petra van de BuurtBel blijven in contact om te zien hoe het verloopt. Ook kan het zijn dat er andere hulpvragen blijken te zijn, op het gebied van financiën, huisvesting of zorg.

Na 3 maanden evalueren we of iemand er baat bij heeft, of dat er toch iets anders nodig is. Voor mij is de BuurtBel een belangrijke schakel om het tot een succes te maken. Op deze manier, zijn de lijntjes kort en krijg ik zelf ook meer zicht op wat er in het Oostelijk Havengebied mogelijk is en wie de bewoners zijn.

Zoeken op deze website