Vreugde- & gelukclub KNSM

De vreugde- & gelukclub is een boek van Amy Tam: ‘Vier Chinees-Amerikaanse vrouwen en hun moeders spelen samen mahjong, doen zich te goed aan lekkernijen en delen hun levensverhalen.’

Tijdens een zondagse borrel van het stadsdorp KNSM ontstond ook een mahjong clubje. Dit oude Chinese spel vormt de basis voor bijna alle kaartspelen. Het is een mooi spel, zowel qua uiterlijk als om te spelen. Alleen het opbouwen van de muur is al leuk!

Normaal gesproken (zonder corona) komt het clubje iedere drie weken bij elkaar, steeds bij iemand anders thuis. Er zijn met 6 gevorderde spelers en 6 beginners. Ria is een van de beginners, maar na de eerste keer vroeg ze zich af of ze ooit onder de knie zou krijgen met al die regels, rituelen en termen: tekens, bamboe, pung, cong, oostenwind, chow en dode muur. Maar na een paar keer was Ria ‘hooked’ en heeft inmiddels een eigen spel voor een prikkie op de kop kunnen tikken.

Na een kopje thee en een praatje, spelen we de hele middag en ondertussen bespreken we het leven, nieuwtjes van de buurt en van elkaar. Daarna sluiten we af met een hapje en een drankje. ‘Het is heel verbindend en je wordt er blij van’, aldus Ria.

Zoeken op deze website