Oproep schrijf een Ode aan je Vader

Verhalen uit de buurt als inspiratie voor theatervoorstelling

Buurtcoöperatie De Eester initieert samen met Theatergroep Zeester een bijzonder initiatief: een locatievoorstelling rondom de bijzondere fontein op het Azartplein. Buurtbewoners worden uitgenodigd hun herinneringen – goede en ook minder goede – aan hun vader in te sturen. Deze verhalen zullen ter inspiratie dienen voor de toneeltekst die regisseur Roeland Dekkers zal schrijven. Zo willen we de verhalen van onze buurt ophalen en verbeelden.

Aanleiding is de fontein van Amphitrite op het Azartplein 

Regisseur Roeland Dekkers licht toe: Iedere dag loop ik om de fontein op het Azartplein heen. De fontein verbeeldt het verhaal van Amphitrite. Zij is 1 van de 50 dochters van de vader zeegod Nereus. Op een feest verschijnt de jongere zeegod Neptunes en kiest Amphitrite tot zijn toekomstige bruid. Zij wijst hem af en vlucht. Dan stuurt Neptunes een dolfijn achter haar aan en deze haalt haar over terug te komen. En ze trouwen…. Zo wordt zij de nieuwe godin van de zee.

Ode aan je vader

Wat een raar verhaal, dacht Dekkers! Waarom vlucht Amphitrite voor haar aanbidder Neptunes, en sterker nog wat kan een dolfijn gezegd hebben dat ze terugkomt en met hem trouwt? Daar kun je in deze tijd toch niet mee aan komen! Totdat ik het verhaal bezag vanuit de relatie van vader -dochter. Hier lag de sleutel. Amphitrite wil zich losmaken van haar vader om haar eigen identiteit te ontdekken. Pas dan kan ze kiezen voor haar eige toekomstpad. Deze relatie vader-dochter is een boeiend gegeven. Het is het verhaal van zelfstandig worden, identiteit en autonomie, afscheid nemen van je vertrouwde omgeving, een weg via harmonie en conflict. Hoe meer ik erover sprak hoe meer verhalen er naar boven kwamen. Iedereen heeft wel een boeiend verhaal. Ik werd nieuwsgierig welke verhalen er leven in onze buurt van vaders over dochters en andersom!

Doe mee

Heb je inspiratie gekregen, heb je mooie dierbare herinneringen aan je vader of misschien wel minder goede maar wel waardevolle herinneringen en wil je ze delen. We ontvangen ze graag. Wat betekent (of betekende) je vader voor je, wat heb je van hem geleerd of juist geleerd niet te doen. Hoe heeft de relatie met je vader je gevormd? Wat zou je nog willen zeggen of gezegd willen hebben. Alle vormen zijn goed. Uiteraard mag het ook anoniem. Alle inschrijvingen worden vanzelfsprekend vertrouwelijk behandeld.

Informatie:

Of schrijf naar regisseur Roeland Dekkers, rflmdekkers@concepts.nl. Je kunt ook een berichtje achterlaten op 06-33949544 en je wordt teruggebeld. De voorstelling zal plaatsvinden op 18 juni, Vaderdag 2023. 

Roeland en dochter
Foto: Brenda Poppenk

Zoeken op deze website