Evenement generaties vooruit 

Deze avond staan we opnieuw, met verschillende sprekers, stil bij de vraag hoe om te gaan met de impact van ons verleden. En hoe wij goede voorouders kunnen zijn. Een avond waar verschillende generaties elkaar ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan.

Voor de tentoonstelling Kijk niet weg bij Museum Perron Oostdook ontwerper Stella Toonen de wereld van Edwin in, gewapend met de zachte kracht van textiel. Edwin groeide na de Tweede Wereldoorlog op bij ouders die allebei zwaar getekend waren door de oorlogsjaren. Op den duur werd zijn slaapkamer een toevluchtsoord: hier ontvouwde zich de weerbare kracht van zijn fantasie, tegen de gebroken wereld om zich heen. 

Op 24 mei is er, in het verlengde van de tentoonstelling “Kijk niet weg”, een avond in de Eester rondom het thema ‘Hoe kan ik een goede voorouder zijn’, gerelateerd aan intergenerationele (oorlogs)trauma’s. Door de gesprekken met Edwin werd Stella Toonen geconfronteerd met vragen over trauma’s die mensen met zich meedragen en doorgeven. Dit is de aanleiding voor Stella en Hanne Küpers om in te zoomen op de voorbije en de toekomstige generaties. Wat kunnen wij van een persoonlijk verhaal, als dat van Edwin, leren? En hoe kan er preventief gehandeld worden ten behoeve van volgende generaties? Bij de Eettafel hadden we al een voorproefje en werden er mooie verhalen met elkaar gedeeld.

Gastsprekers

Joenoes Polnaija speelde samen met Daan Citters in speelfilm De Oost (2020) over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Op de set werden ze vrienden, hoorden van elkaars opa’s, en herkenden in elkaar het intergenerationeel trauma waar ze allebei nog steeds mee worstelen. In de documentaire ‘Kleinkinderen van de Oost’ reizen ze hun opa’s achterna: een emotionele en confronterende reis, waarin vriendschap en vertrouwen centraal staan.

Simone Vuurpijl startte in 2022 een persoonlijk onderzoek naar haar wortels in voormalig Nederlands-Indië. Dit resulteerde in de podcast ‘Doorbreek en Spreek’ binnen de podcast serie ‘De Eeuw van mijn Voorouders’ van het Nationaal Theater. In deze podcast neemt Simone je mee in haar zoektocht naar wat dekolonisatie voor haar betekent en hoe dit zich verhoudt tot het verleden, heden en de toekomst. 

Sarah Oey is de Nederlandse jongerenvertegenwoordiger voor Duurzame Ontwikkeling bij de Verenigde Naties. Als jongerenvertegenwoordiger zet Sarah zich in voor het maken van duurzaam internationaal beleid, o.a. door de ontwikkeling van een ‘generatietoets’ waarbij huidige en toekomstige generaties mee worden gewogen in het maken en uitvoeren van b

Wat: Generaties Vooruit 

Wanneer: woensdagavond 24 mei

Tijd: 20.00 – 21.30 uur

Locatie: de Eester

Door: Stella Toonen en Hanne Küpers met gastsprekers

Kosten: gratis

Zoeken op deze website