Geschiedenis OHG

Op de BuurtTop OHG2025 in 2019 spraken 150 buurtbewoners over thema’s voor de toekomst van het Oostelijk Havengebied. Een van die initiatieven is de oprichting van de Historische Kring om de geschiedenis van het havengebied te laten spreken.

Kenmerk van het Oostelijk Havengebied blijft de permanente verhouding die mensen hebben met het water, ooit moerassig en drassig en vol riet, later een haven vol oceaanstomers. Na een periode van verval is het gebied nu een van de meest aantrekkelijke woongebieden van Amsterdam. In de toekomst kan het water mogelijk als energieleverancier van warmte dienen. Water is de levensader van het Oostelijk havengebied en het verhaal dat eruit spreekt is de moeite waard om verteld en verbeeld te worden. Dat kan bijdragen aan het versterken van de identiteit van het gebied. 

Het voorstel om de geschiedenis van het water te gaan verbeelden levert nu als eerste resultaat een permanente expositie op aan de Veemkade die op 13 november onthuld zal worden.

In Winkelcentrum Brazilië komen bewoners regelmatig. De plek ligt  goed in het zicht, er komen veel mensen langs, je kunt er rustig kijken en geeft kleur aan de Veemkade. 

Het Weespermannenkoor komt zeemans- en havenliederen zingen. En stadsdeelbestuurder Maarten Poorter zal samen met Piet Boogert van Lloyd Hotel, winkelcentrum Brazilië en kunstenares Marian Wagemakers de expositie feestelijk onthullen. 

Wij nodigen u uit om aanwezig te zijn bij de onthulling van de expositie. Meer informatie en contact: corry.zoll@xs4all.nl

Zoeken op deze website