Restjes? Daar kun je onwijs veel mee

De pilot van de Verspillingsvrije maaltijdservice zit erop en daarmee zijn er onder leiding van chef Fadime bijna 100 maaltijden geserveerd! Het grootste deel daarvan is gemaakt met voedseloverschotten die anders weggegooid zouden worden.  

Al met al waren de maaltijden waren een groot succes. Voor nu zijn we er even tussenuit. Om de maaltijden verder voort te kunnen zetten zoeken we bewoners die houden van duurzaamheid, creativiteit en natuurlijk lekker eten! We zoeken hulp bij het koken, de maaltijden serveren en het opruimen. Natuurlijk krijg je een heerlijke maaltijd terug. Heb je 2 uurtjes tijd op woensdagmiddag/avond en lijkt het je leuk bij te dragen? Meld je dan aan via duurzaam@buurtcooperatieohg.nl.

We delen in de tussentijd graag een aantal tips die Fadime ook zelf heeft toegepast in de maaltijden. Zo kun je op een creatieve manier minder voedsel verspillen, ook in je eigen keuken.  

Tip 1 – Invriezen 

Invriezen is hoe dan ook een belangrijke tip om maaltijden maar ook groente en fruit langdurig te bewaren. Zorg dat je de producten op tijd in de vriezer stopt zodat ze niet gaan rotten in de fruitschaal of groente-la.  

Maar hierbij nog een extra tip die mogelijk ook tijd scheelt. Gember en knoflook gaan heel goed samen in veel gerechten. Bereid gember en knoflook in 1x voor. Rasp de gember en knoflook samen en verdeel dit over een ijsblokjes vorm en voeg een beetje water toe. Zo heb je dit smaakblokje altijd bij de hand en voorkom je uitgedroogde gember en knoflook.  

Tip 2 – Experimenteer 

Op het menu van 23 juli stond een hartige taart, de bodem van de taart is gemaakt met noedels. Fadime vertelt dat ze thuis ook veel experimenteert met ingrediënten en zo doet ze nieuwe inspiratie op. ‘Dat is ook wel een beetje wetenschap’ vertelt Fadime. Je moet de verhouding goed weten dus zetmeel, suiker, water e.d.  

‘Wat ook altijd goed werkt is om van overgebleven groentes balletjes maken. Je raspt de groentes en mengt deze met ei, paneermeel een beetje bloem en kruiden. Net waar je zin in hebt voeg je nootmuskaat, mosterd toe of gember, knoflook, sambal, sesamolie.’

Tip 3 – Gebruik alles van een product 

Net als het water van de kikkererwten kun je vaak meer met een product dan je denkt. Rasp de schil van een citroen of gebruik de bladeren van een bloemkool. Vaak verspillen we ook delen die nog goed bruikbaar zijn. Snij niet de hele stronk van een broccoli weg maar kook deze in kleine blokjes mee, lekker en voedzaam! 

Voor de curry van 30 juli een kan met kikkererwten gebruikt. Het water waar de kikkererwten in weken zit boordevol eiwitten. Door dit water op te schuimen met wat suiker maak je een plantaardig schuim genaamd aquafaba. Dit schuim werd gebruikt als een merengue topping voor het dessert. 

Zoeken op deze website