Interview met Arthur Veen, adviseur zonnepanelen van de Energiecommissie OHG.
Arthur Veen adviseert bewoners van het Oostelijk Havengebied over de installatie van zonnepanelen. Arthur is lid van de Energiecommissie, woont al vijftig jaar in Amsterdam en sinds 2023 in De Watertoren. Hij werkte vele jaren in de informatica in Nederland en het buitenland en stapte al weer jaren geleden over naar het acteursvak, waarin hij nog steeds actief is. Voor het advieswerk volgde hij een cursus bij het Zuiderlicht over de installatie van zonnepanelen.
Je geeft adviezen over zonnepanelen aan bewoners. Hoe komen mensen met jou in contact?
“De vragen over zonnepanelen komen binnen via het emailadres advies@aecl.nl. (AECL staat voor Amsterdam Energy City Lab). Het afgelopen half jaar heb ik vijf keer aan particulieren advies gegeven en één keer aan een VvE. Ik maak berekeningen en tekeningen samen met de bewoners, vraag offertes op en beoordeel deze. Vijf keer ging het om de wens 4 tot 6 panelen te installeren op een klein dakdeel voor particulier gebruik. Bij de VvE-vraag ging het om de installatie voor gemeenschappelijk gebruik (laadpalen) in de garage. Mijn ervaring is dat mensen meestal wel weten wat ze willen, maar een zetje in de rug nodig hebben. Een berekening, een tekening en concrete offertes zijn vaak al voldoende”.
Zijn het ingewikkelde vragen?
Nee, maar het gaat soms om maatwerkoplossingen. Zo wilde een eigenaar panelen op een net gerenoveerd, schuin, bitumen dak, op het zuiden. Dat lijkt ideaal, maar de bevestiging zonder gaten te maken in het bitumen, bleek ingewikkeld. Een andere eigenaar wilde extra panelen plaatsen, maar daarvoor moesten de oude panelen eerst verplaatst worden. De VvE De Armada heeft een heel groot dak, leg je dat vol dan krijg je een overproductie van zonne-energie, meer dan voor de laadinfrastructuur op dit moment nodig is. Maar op het moment dat alle autobezitters overgeschakeld zijn op elektrische auto’s is die productie wel nodig. We moesten dus gaan rekenen en de VvE moet dan keuzes maken, bijvoorbeeld individuele bewoners aansluiten op de panelen of de panelen gefaseerd aanleggen”.
Denken jullie in De Watertoren aan panelen? Jullie dak is vrij klein.
“De omvang is niet een probleem omdat het altijd iéts oplevert. De twijfels in onze VvE betreffen de veiligheid. Als hoog gebouw vangen we veel wind. Als er dan panelen van je dak waaien, dan is het gevolg niet te overzien. Op schuine daken worden de panelen vastgezet, op platte daken liggen ze los. Ze worden vastgelegd met ballast. Men rekent uit wat er nodig is aan gewicht om de panelen op hun plaats te houden”.
Zijn zonnepanelen nog wel rendabel nu de salderingsregeling afgeschaft gaat worden?
“De salderingsregeling (zie kader) is niet helemaal eerlijk ”, aldus Arthur. “De extra kosten die energieleveranciers maken door de zonnepanelen worden nu ook verhaald op de mensen die geen zonnepanelen hebben. Zonnepanelen blijven ook zonder de salderingsregeling zeer rendabel”. Arthur heeft een voorbeeld uitgewerkt, dat we aan het eind van dit interview opnemen.
Salderen Wek je met zonnepanelen meer stroom op dan dat je zelf gebruikt dan lever je dit terug aan het openbare stroomnet. Deze teruglevering mag jij wegstrepen tegen de stroom die je op een ander moment afneemt. Dit wegstrepen heet salderen. Er is een salderingsgrens: Je kunt nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die je geleverd hebt gekregen. Lever jij meer terug dan jouw energieleverancier aan jou levert? Dan krijg je een terugleververgoeding.
Waarom deze salderingsregeling afschaffen? Salderen is niet gunstig voor het energiebedrijf. Jouw zonnepanelen leveren in de zomer veel stroom aan het elektriciteitsnet. Een groot aanbod maakt de stroom heel goedkoop. Het energiebedrijf krijgt er weinig geld voor, terwijl jij in de winter dure stroom terugkrijgt. Om dat verschil te compenseren verhogen de energiebedrijven de stroomprijs voor iedereen, ook voor mensen zonder zonnepanelen. Die betalen dus mee aan de salderingsregeling.
Om dit te compenseren hebben de meeste energiebedrijven het afgelopen jaar terugleverkosten geïntroduceerd. Maar ook met deze extra kosten blijven zonnepanelen financieel aantrekkelijk.
Kom jij weerstand tegen zonnepanelen tegen?
“Ja, uit ervaringen van gemengde VvE’s blijkt dat huurders moeilijk mee te krijgen zijn. Er is veel wantrouwen tegenover woningcorporaties en tegenover veranderingen. Jammer want met zonnepanelen investeer je in het klimaat en het levert je ook nog geld op. Ik verbaas me over de tegenwerking van de woningcorporaties”, vervolgt Arthur zijn verhaal.” Als afsluiting van de Zuiderlicht zonnepanelen-cursus boden wij een gratis uit te voeren project aan, aan corporatie Eigen Haard. Bewoners waren enthousiast. De reactie van Eigen Haard was: geen belangstelling, misschien doen we zelf wat in de toekomst.”
Krijg je ook vragen over de opslag van elektriciteit?
“Jazeker. Opslaan in een autoaccu is een mogelijkheid, maar er zijn maar weinig auto’s die dat kunnen. Ook de laadpaal moet daar geschikt voor zijn. Thuisbatterijen zijn duur en milieubelastend door alle zeldzame metalen die er in zitten. Sommige mensen hebben batterijen aangeschaft om te handelen met opgeslagen stroom. Zij maken gebruik van de onbalans op elektranet tussen oplevering en afname, goedkope en dure stroom. Dat kan extra druk geven op het elektriciteitsnet”.
Panelen uit China of recyclebare panelen uit Nederland?
“De Chinese panelen zijn erg goedkoop. Er is op dit moment een overschot. Je betaalt voor 4 panelen inclusief installatie nu zo’n € 3000. Maar ze zijn niet te recyclen, dat klopt. Er zijn initiatieven in Nederland voor de productie van milieuvriendelijke panelen. Ze zijn nu nog duur. Ik weet geen prijzen, heb er nog niet mee te maken gehad. Het is wel zo dat ze door recycling na afloop ook nog geld opleveren. Dat is natuurlijk een sympathieke ontwikkeling”. Wil je ook gratis advies over zonnepanelen? Mail Arthur via advies@aecl.nl.
Zie hieronder de voorbeeldberekeningen van het rendement van zonnepanelen met en zonder de salderingsregeling.