Hoe gaat het met de Prosumercommunity?

Ruim 30 bewoners in het Oostelijk Havengebied nemen deel aan de Prosumercommunity van het Amsterdam Energy City Lab (AECL). Alle verbruik en duurzame energieopwekking van de producerende en consumerende bewoners wordt gemeten en gebruikt voor voorstellen hoe het energieverbruik kan worden verminderd. Het ultieme doel is om de eigen zonne-productie en consumptiepatroon als individu, maar ook als buurtgenoten op elkaar af te stemmen. Ook willen we zo min mogelijk elektriciteit verbruiken op de ‘piekmomenten’, in onze buurt tussen 17-19.30 uur. Onlangs kwam een deel van de groep bij elkaar in het Borneo Architectuur Centrum om de laatste stand van zaken in het monitoringsprogramma te horen. <lees verder>

 Wijkenergiemonitor

De geanonimiseerde opwek- en verbruik gegevens van de Prosumers worden mede gebruikt voor het visualiseren ervan voor het hele OHG, de wijkenergiemonitor. Daarop valt onder andere te zien dat in op zonnige zomerdagen de opwek van energie die van het verbruik overstijgt. Met name op Sporenburg gebeurt dit regelmatig.

Het ophalen van alle data en het onderzoeken van de mogelijkheid om opwek en consumptie tussen de huishoudens af te stemmen wordt een onderdeel van een groot EU onderzoek waar Sporenburg een van de deelnemende buurten is. Hier zal het ook Flexpower project van Liander worden betrokken dat een nieuw concept van slim laden test, waarbij de laadsnelheid afhankelijk is van de daadwerkelijk beschikbare ruimte op het net en de hoeveelheid op te laden auto’s.

Congestie

Al dit meten en onderzoeken is nodig omdat de groei van het elektriciteitsverbruik nu al voor problemen in de stad zorgt. Grote delen van Noord en West zitten aan hun taks, dat betekent dat nieuwe bedrijven niet vanzelfsprekend op het net kunnen worden aangesloten. Deze congestie moet op termijn ook worden opgevangen door slim laden en ander afgestemd verbruik.

Via het AECL worden bewoners meegenomen in de ontwikkelingen zodat ze ook zelf kunnen bijdragen aan duurzame oplossingen die passen in onze toekomstige levensstijl. Wil je meer weten over deze ontwikkelingen, kijk op de website van AECL: https://aecl.nl/wijkmonitor

Zoeken op deze website