plastic sparen voor wandtegels

Spaar je plastic voor circulaire wandtegels in de nieuwe Eester!l

Wil je ook meedoen om een circulaire en kunstzinnige wandbekleding voor de nieuwe Eester te maken? Tijdens een creatief buurtproject van Ecodam – waar duurzaamheid, educatie en kunst samenkomen – kun je zeshoekige wandtegels maken van gebruikt plastic uit de buurt.

Je kunt meedoen met het sparen van diverse soorten plastic, én bij het produceren van de tegels; op 8 juni tijdens de fair circulair bij winkelcentrum Brazilië.

Plastic sparen!
Er zijn twee soorten plastic die we kunnen gebruiken: hoge dichtheid polyetheen (voornamelijk kleine frisdrank doppen) en polypropyleen (voornamelijk grote doppen)

Inleveren kan bij de Eester. Om het plastic te kunnen bewerken moet het schoon en vrij van alle papieren/plastic etiketten en andere materialen zijn. Je mag het ook al sorteren op soort en kleur ;-).

PlasticLab voor ouders en kinderen 

Op 8 juni ga je, samen met Ecodam, van al het verzamelde plastic, wandtegels maken. Er wordt gebruik gemaakt van twee aangepaste industriële machines. Een shredder waarmee plastic verpulverd wordt tot kleine snippers en een injectiepers waarmee de snippers verhit en geperst worden in een mal tot een zeshoekige tegel. 

Wandtegels 

Het toepassen van verschillende kleuren creëert een gevarieerd beeld, dat ook past bij de huisstijl van de Eester. We gaan tijdens het project onderzoeken of de tegels ook een akoestische toepassing kunnen hebben. 

Uiteindelijk worden er ruim honderd tegels gemaakt om een mooi oppervlak te creëren (in onze werkplaats, na de workshop). ‘We monteren de tegels volgens de principes van design for disassembly, zodat het later gedemonteerd en opnieuw gebruikt kan worden zonder dat de tegels stuk gaan’, aldus Boaz.  

Tweede workshop 

Na de productie van de tegels organiseren we een tweede workshop. Met graveerpen en 
andere gereedschappen kunnen de tegels gepersonaliseerd worden. De tegels worden, met 
hulp van buurtgenoten, gemonteerd op de wand. Het resultaat is een zelfgemaakte circulair 
kunstwerk. Het is mogelijk om later meer tegels toe te voegen.  

Stichting Ecodam biedt in Amsterdam en Rotterdam duurzaamheidseducatie aan op scholen en daarbuiten. Dit doen we met PlasticLab workshops voor kinderen en 
jongeren rondom de thema’s duurzaamheid en de circulaire economie. In 2023 hebben we al 
ruim 1500 kinderen bereikt met deze workshops. In een Plastic Lab ervaren leerlingen de 
potentie van gebruikt plastic, ook wel afval genoemd. De belangrijkste boodschap van de 
workshop is om gebruikt plastic te zien als waardevol materiaal, niet als waardeloos afval. 

Dit project is een samenwerking tussen Boaz Bar-Adon (Ecodam), Michal Grynbaum (architect en buurtbewoner), het Eester (verbouwings)team en buurtbewoners van het Oostelijk Havengebied. 

Zoeken op deze website