Circulair inrichten

Samen (ver)bouwen we de Eester

De wens is om van de Eester een fijne buurthuiskamer te maken waar iedereen zich thuis voelt. Met multifunctionele ruimtes om het comfort, bruikbaarheid en verhuurbaarheid, maar ook het energieverbruik te verbeteren. Dit alles op een zo duurzame en circulaire manier! . 

Wat is bouwen? 

Materialen en grondstoffen zijn eindig en het gebruik van nieuwe materialen heeft veel negatieve impact op het milieu. Minder & opnieuw gebruiken, repareren, weggeven en lenen in plaats van nieuw kopen bespaart grondstoffen, energie en is goed voor het klimaat. Én we kunnen er geld mee besparen. Daarom willen we een circulaire inrichting. Laten we de aarde niet langer uitputten. 

Het Hof van Cartesius in Utrecht is dé proeftuin op het gebied van circulariteit. Zij hebben al hun ruimtes circulair gebouwd en ingericht. Hieronder aan de hand van de R-ladder uitgelegd hoe zij circulair bouwen zien.  

Refuse – Bouw geen ruimte die niet wordt gebruikt. Gebruik geen nieuwe materialen als ze 2e hands beschikbaar zijn. Zorg dat de ruimte en materialen functioneel zijn. Zo worden grondstoffen en materialen bespaart.  

Reduce – Gebruik zo min mogelijk (nieuw) materiaal en grondstoffen en deel zo veel mogelijk producten. Less is more. 

Redesign – Bouw constructies vanuit het principe Material Driven Design. De eigenschappen van beschikbaar materiaal is leidend in ontwerp en keuze van materiaal. Zorg daarnaast dat het opnieuw inzetbaar is. 

Re-use – Bouwmaterialen krijgen een tweede (of derde) leven: Balken, CLT, deuren, kozijnen, spanten, vloerbalken, schuifpuien. Bijna allemaal materialen die worden gebruikt werden gezien als afval of restmateriaal. 

Repair – Waarom weggooien als het nog gemaakt kan worden. Een groot deel van installaties bij andere bedrijven zijn afgeschreven, maar door reparatie nog jaren te gebruiken. 

Refurbish – Gebruik meubels die na wat opknapwerk nog best een ronde meekunnen. 

Remanufacture – Maak nieuwe producten van 2e hands materiaal. Bijvoorbeeld een keuken van het bouwafval CLT van je eigen bouw. 

Repurpose – Geef oude producten een heel ander doel: deur wordt raam, spoorrails wordt kolom, Perrondelen worden een vloer, NS tijden borden worden gevelbekleding. 

Recycle – Gebruik innovatieve gerecyclede producten. Bijvoorbeeld fundering gemaakt van glas, Isolatiemateriaal van textiel. 

Daarnaast is het belangrijk om goed na te denken wat er gebeurt met de materialen en producten als wij er klaar mee zijn. Kan het weer terug gebracht worden naar oorspronkelijke pure materialen, kan het makkelijk uit elkaar of zijn er delen verlijmd? Kan het hergebruikt worden (in dezelfde of andere hoedanigheid) zonder waardeverlies en zonder afval? Zouden we ook spullen kunnen lenen of leasen?  

Op deze manier gebruik je zelf geen nieuwe materialen én zorg je voor zo min mogelijk verlies/afval van grondstoffen: circulair! 

Dit zou soms voor beperkingen in het interieurontwerp kunnen zorgen. Want we kunnen niet meer kiezen uit alle materialen en producten die er te vinden zijn. Maar dat willen we ook niet. We willen een gezonde aarde, producten die de aarde uitputten slaan we dan ook graag over.  

Samen (ver)bouwen we de Eester

Omdat de Eester van ons allemaal is, doen we het zoveel mogelijk samen met buurtgenoten. En om circulair en kostenbesparend te werken, doen we het met zoveel mogelijk materialen, meubels en andere benodigdheden die er al zijn!

Wil je meedoen?Helpen met klussen -met bijv. inpakken, sjouwen, schilderen, meubels en kasten maken/in elkaar zetten, spullen verzamelen? Ken je klussers en bouwers? Heb je ideeën over circulaire materialen/afvalstromen die we kunnen gebruiken? Of heb je vragen? Neem dan contact op met Donna, coördinator inrichting via verbouwing@buurtcooperatieohg.nl

Zoeken op deze website