Rampen en regen kunnen je geestelijk welzijn behoorlijk dwarszitten. Laten we daarom een paar lichtpuntjes noemen op energiegebied. Dat is tenslotte het thema waar de Energiecommissie OHG zich druk om maakt. Volgens O&S, het onderzoeksbureau van de gemeente Amsterdam, zijn Amsterdammers steeds positiever over de energietransitie gaan denken.
Hoe kijk jij aan tegen het stoppen met aardgas en tegen de energietransitie? Behoor jij tot die 85% Amsterdammers die de energietransitie een goede zaak vindt? En vind jij ook dat Amsterdam aardgasvrij moet worden, net als 69% van de Amsterdammers? Ons verantwoordelijkheidsgevoel speelt op, de klimaatprognose is immers alarmerend. Niets blijkt echter zó doorslaggevend als de kostenstijgingen van gas en elektra. We zijn massaal energie gaan besparen (22% minder dan drie jaar geleden) toen de prijzen de lucht in schoten.
Voor sommige buurtgenoten is besparen een sport geworden: Wollen plaids, warme sloffen, dikke truien, korter douchen, de CV-ketel op 60 0C en aan de ‘borreltafel’ de vraag “hoeveel heb jij dit jaar bespaard?”. Voor anderen is besparen bittere noodzaak, ook in onze buurt spraken we bewoners die de verwarming uit hebben gezet vorige winter. Daarom is het even slikken als je leest dat er Amsterdammers zijn die geen gebruik hebben gemaakt van de ondersteuning van de Gemeente omdat ze er niets van wisten.
Onze oproep: Als de energiekosten jouw leven gaan beheersen maak dan gebruik van de steun die geboden wordt. Door de gemeente met de energietoeslag; door !WOON met energieadvies en isolatie van huurwoningen; en door het Buurtteam Zeeburg als je er helemaal niet meer uitkomt. En als je durft zet je CV-ketel dan op 60, je ziet hier hoe je dat doet voor jouw ketel.
Voor informatie, ondersteuning bij isoleren en aardgasvrijmaken en voor slim elektriciteitsgebruik moet je bij de Energiecommissie zijn. In 2024 gaan we samen met de gemeente plannen maken. Lees erover in de nieuwsbrief.
De Energiecommissie OHG wenst jou een goed en duurzaam 2024.