Marlies woont in de Architectenbuurt. Middenin deze versteende wijk heeft zij een groene oase gecreëerd met haar terras, geveltuin en samen met haar buurvrouw het perkje in de straat. Ook heeft ze samen met haar buren de binnentuin vergroent. Een aantal saaie struiken eruit en verschillende soorten planten en bloemen erin. Het is een paradijs voor mens én insect. Lees hoe ze dit heeft aangepakt en laat je inspireren! En neem vooral een kijkje op de hoek van J.M. van der Meylaan en H.J.M. Walenkampstraat.
Waarom wilde je jouw omgeving vergroenen?
“Mijn straat is steen op steen en vanuit ons terras kijken we uit op de parkeerplaats van J.M. van der Meylaan. Niet echt een prettig uitzicht. Daar wilde ik wat aan veranderen. Door het te vergroenen was het heel makkelijk aantrekkelijker te maken. Door simpele aanpassingen veranderde de omgeving op een echt positieve manier. Ik vind het leuk om ermee bezig te zijn en iedereen die langs loopt wordt vrolijk van alle bloemen en planten.
Naarmate ik er me meer in verdiep, leer ik steeds meer. Mede door intensieve landbouw staat buiten de stad de biodiversiteit erg onder druk. In de stad kunnen we door allerlei kleine groenplekken te realiseren, met de juiste planten en bloemen, heel veel plek creëren om onze biodiversiteit te verhogen. Dat is heel belangrijk!”
Wat kunnen buurtgenoten doen die ook hun omgeving groener willen maken?
“Begin en ga het gewoon doen, samen met je buren. Begin klein en breidt het stap voor stap uit. Het moet ook groeien. Wees niet bang als je geen ervaring hebt, je leert het vanzelf. Hoe meer je weet, hoe leuker het wordt. Als je begint, inspireer je ook andere mensen. Zo hebben in onze binnentuin nu een aantal kinderen moestuinbakken neergezet en zijn ze hun eigen groenten gaan verbouwen!
Tijdens een VvE vergadering bleek dat veel mensen graag een mooiere tuin wilden. Zo is er een plan ontstaan voor de binnentuin. We zijn in het MJOP gaan kijken en zagen dat er nieuwe bestrating was gepland maar dat dit niet was uitgevoerd. Dat potje konden we mooi gebruiken om onze eigen wensen te verwezenlijken. Onze hovenier heeft ons ook goed geholpen. We spraken af dat zij een jaar niet gingen snoeien, niet zo erg voor de struiken, en met de uren, die daarbij vrijkwamen, heeft de hovenier struiken en tegels eruit gehaald en hebben ze allerlei andere, vervangende werkzaamheden uitgevoerd.”
Heb je nog tips?
“Probeer goed te kijken hoe je kunt besparen binnen het onderhoud dat nu al wordt gedaan aan de tuin en wat je dan kan doen met het vrijgekomen geld. Ook leuk is dat wij bijna geen nieuwe spullen hebben gekocht. Heel veel schepjes en ander gereedschap of materiaal hebben we gekregen. Alle bewoners brengen wat in of we kopen het in de kringloop. Ook ruilen we planten met andere tuinen, bespaart ook weer geld. Dat is het leuke van groen. Het groeit vanzelf!”