Nieuwsbrief Energiecommissie april

Eindelijk groen licht van de Gemeente voor de plannen van de Energiecommissie. In deze nieuwsbrief ook over de energietafels op de BuurtTop en de enquête van de Energiecommissie. Er is het energiecafé op het KNSM-eiland en een buurtbijeenkomst in de Architectenbuurt. Woonbootbewoners maken plannen en we doen verslag van een bezoek aan Fibonacci. We zoeken een VvE-ondersteuner voor de buurt en waren bij de vergadering op het Barcelonaplein. Kortom: er is altijd wat te doen in het OHG. We wensen iedereen een goede Pasen.

Afspraken over samenwerking gemeente
Wethouder Zita Pels is akkoord om samen met bewoners een uitvoeringsplan voor de energietransitie voor onze wijk te maken. We hebben er als Energiecommissie 1,5 jaar gesprekken voor moeten voeren, maar de uitkomst is heel bijzonder. We zijn de eerste wijk in Amsterdam met zo’n afspraak! Concreet betekent het dat de Energiecommissie voor een aantal jaar mogelijkheden voor onderzoek krijgt en financiële ondersteuning. Verder is meer ambtelijke capaciteit beschikbaar. Wij hebben wel voorwaarden gesteld: bewoners krijgen een belangrijke stem, het moet betaalbaar blijven en alle energiezaken worden meegenomen: aardgasvrij maken, isolatie, slim elektriciteitsgebruik, zonnepanelen en laadpunten. Nu we een akkoord hebben, kunnen we het werkplan voor 2025 en verder invullen. Dit delen en bespreken we komende maanden binnen onze wijk.  

Vacature VvE-steunpunt OHG

Het stadsdeel stelt geld beschikbaar aan de Energiecommissie om op een actieve wijze VvE’s te ondersteunen in hun verduurzaamheidsopgave. Het gaat om de VvE’s in het Oostelijk Havengebied en zo mogelijk ook in de Indische Buurt. De Energiecommissie heeft een plan hoe zij dit wil oppakken en zoekt actieve en betrokken wijkbewoners die zich aangesproken voelen om dit plan preciezer in te vullen en uit te voeren. Voor dit werk zijn financiën (uren) beschikbaar. Heb je interesse of weet je iemand? Neem dan contact met ons op: energie@buurtcooperatieohg.nl.  

Energiecafé KNSM-eiland 23 april

Bewoners KNSM-eiland: Kom op 23 april naar het energiecafé over jullie eiland, laat je informeren en inspireren en praat mee over

  • Initiatieven & onderzoeken van de Wintermanspanden, Loods6 & Vattenfall, Barcelonaplein, Piraeus/Kollhoff, Venetiëhof en de woonschepen
  • Energiedelen
  • Samenwerken op het KNSM-eiland

Locatie: de Eester, Van Eesterenlaan 266. Tijd: van 20:00 tot ca. 22.00 uur; inloop met koffie, thee en frisdrank vanaf 19:30 uur. Graag van tevoren aanmelden .

BuurtTop 2030

Onze buurt, zo weten we sinds de BuurtTop in 2019, beschikt over veel denkkracht om plannen te maken voor een duurzame energievoorziening. Nú komt het erop aan om met alle betrokkenen – VvE’s, woningcorporaties, huurders-/bewonerscommissies en de gemeente – écht iets voor elkaar te krijgen. Vooral de roep om meer regie door de overheid klonk luid: aanjagen en doorpakken. Dit was de breed gedeelde mening van de buurtbewoners die deelnamen aan de twee tafels over de energietransitie op de korte en de langere termijn, tijdens de BuurtTop 2030, op 6 april in het BIMhuis. Er is behoefte aan een buurtplan voor lokale energie, dat voorziet in een mix aan energiesystemen en ‑gebruik, lees verder

Buurtbijeenkomst Architectenbuurt 12 mei

Voor bewoners van de Architectenbuurt organiseert de Energiecommissie op 12 mei een vervolgbijeenkomst op het energiecafé Architectenbuurt. (De videoregistratie is hier te bekijken.) Kunnen bewoners gezamenlijk stappen zetten om de verduurzaming van de Architectenbuurt te versnellen? Er zijn veel vragen van eigenaren en huurders over zonnepanelen en isoleren van de woningen. De antwoorden van Lieven de Key op die vragen komen eveneens aan bod. Harrie Houtbeckers, buurtbewoner en actief in Arcade, de huurdersvereniging van Lieven de Key, is aanwezig en gaat in op de mogelijkheden van een bewonerscommissie.

De bijeenkomst vindt plaats in de Eester. Aanvang 20.00 uur. Aanmelden kan hier .Vermeld dan ‘12 mei Architectenbuurt’.

Goed bezig, die bootbewoners                                                                                       Steeds meer bewoners van woonschepen zijn bezig met verduurzaming. Elektrische bijbootjes dienen als accu’s om zonnepanelen-energie in op te slaan, zonneboilers hangen verticaal om in de winter wat extra warm water door de radiator te kunnen sturen, boten van duurzaam CLT hout op de betonnen bak. Van de 42 woonboten aan de Levantkade hebben 22 een warmtepomp, meestal met cirkels van buizen naast de boot waarmee warmte uit het water wordt gehaald. De langste boot heeft een warmtepomp die warmte haalt uit de lucht, via warmtepomppanelen van het Amsterdamse Triple Solar en bereikt daarmee Nul op de Meter. Het kleinste bootje verwarmt met infraroodpanelen, gevoed door zonnepanelen.

Enquête Energiecommissie

De Energiecommissie heeft vóór de BuurtTop een enquête uitgestuurd naar alle lezers van de nieuwsbrief en andere belangstellenden. Het doel daarvan was om te horen waar wij onze communicatie kunnen verbeteren en welke ideeën er zijn over onze activiteiten. Hieronder vind je het rapport van deze enquête. Wij zijn heel blij met deze input. Dank aan de inzenders.

Excursie Fibonacci

Fibonacci is het nieuwste gebouw in het OHG. De Energiecommissie was erg benieuwd wat er in dit gebouw aan duurzame maatregelen zijn genomen. Reden voor een bezoek, Oscar Leemhuis van Stadgenoot was onze gids.

Fibonacci heeft  49 sociale huurwoningen (Stadgenoot) en 194 midden-huurwoningen (Rockfield), de meeste 40 m2. Er wonen zo’n 350 jongeren (instroom onder de 25 jaar). Er zijn veel gezamenlijke voorzieningen zoals een woonkamer, werkruimtes, een daktuin, sport- en wasruimte en fietsenstalling, en er is een ‘community manager’ in het gebouw. De parkeergarage is van een commerciële exploitant.  De belofte van een daktuin waar ook water opgevangen wordt, is nog niet waargemaakt vanwege lekkages.

En ja, het is een duurzaam gebouw. Lees meer

Barcelonaplein nog niet aardgasvrij
Het gebouw Barcelonaplein/Bruno Albert op KNSM-eiland wordt, ondanks een eerder besluit om over te gaan op stadsverwarming, toch nog niet aardgasvrij. Dit jaar worden de rookgasafvoerkanalen en veel cv-ketels vervangen. Dit besloot de VvE tijdens een drukbezochte Algemene Ledenvergadering. Belangrijkste reden: de huidige rookgasafvoerkanalen geven steeds meer problemen, langer wachten kan niet. Nu vervangen kan sneller en is goedkoper dan nu aansluiten op stadsverwarming. Het blijft echter veel geld voor een tijdelijke oplossing: uiteindelijk moet het aardgas eraf en daarvoor moet de VvE nu al gaan sparen. En is het dan goedkoper? Als Energiecommissie willen we met de gemeente een rekenmodel maken waarmee VvE’s een goede vergelijking van alle opties kunnen maken.     

Agenda en tips

Zoeken op deze website