Buurtcoöperatie de Eester is genomineerd voor een Appeltje van Oranje! Het thema van dit jaar is: Onmisbare schakels – de kracht van sociale initiatieven. Dat is natuurlijk op ons lijf geschreven!
Uit alle 348 inzendingen zijn er 50 kanshebbers geselecteerd, 40 in Nederland en 10 in de Cariben.
Sociaalmaatschappelijke organisaties spelen een belangrijke rol in onze samenleving. Ze signaleren problemen, zien waar de grootste behoefte ligt en bieden hulp waar dat het hardst nodig is. Van het ondersteunen van kwetsbare groepen, het creëren van ontmoetingsplekken of het verbinden van mensen met lokale diensten. Ook slaan ze vaak als sleutelfiguur een brug tussen de gemeente, zorginstellingen, vrijwilligersorganisaties en de mensen die hen nodig hebben. Door hun inzet zijn ze een onmisbare schakel. Dát is het thema van de Appeltjes van Oranje 2025.
Dé prijs voor sociale projecten
Jaarlijks worden de Appeltjes van Oranje uitgereikt aan drie sociale projecten in Nederland en de Cariben. Initiatieven die zich inzetten voor een samenleving waarin niemand er alleen voor staat. Daarbij staat ieder jaar een ander thema in de spotlights.
De prijs, voor elk van de drie winnaars, bestaat uit een bronzen beeldje dat is ontworpen en gemaakt door Prinses Beatrix en een geldbedrag van €25.000. Het geld kan vrij worden besteed binnen de doelstelling van het winnende initiatief. Ieder jaar reikt Koningin Máxima de drie Appeltjes van Oranje uit op Paleis Noordeinde. In lustrumjaren overhandigt Koning Willem-Alexander de prijs.
Dit zijn de kanshebbers voor de Appeltjes van Oranje 2025!

Ze zijn bijvoorbeeld onmisbaar omdat:
- ze dé organisatie zijn die opkomt voor een specifieke groep, of omdat ze dé ontmoetingsruimte zijn die alles en iedereen verbindt, waar mensen samen werken aan de toekomst van dat dorp of die wijk.
- ze als organisatie instappen op een hiaat, op iets wat er nog niet of onvoldoende is en waar wel grote noodzaak voor is.
- de gemeente niet om ze heen kan, naar ze luistert en samenwerkt waar dat kan.
- de mensen die zich aan deze organisatie verbinden, of erdoor geholpen worden zich geen leven kunnen voorstellen zonder de organisatie.
- de organisatie een cruciaal onderdeel vormt in de keten van hulpverlening (b.v. bij armoede of psychische kwetsbaarheid) en in het netwerk van vrijwilligersorganisaties, (zorg)instellingen, buurtwerkers en b.v. welzijnsorganisaties.
- de organisatie in staat is om met verschillende bronnen zichzelf stevig te financieren.
Lees hier meer informatie over de Appeltjes van Oranje
Waarom is de Eester een onmisbare schakel binnen de gemeenschap en zou een Appeltje van Oranje moeten winnen?
Mensen samenbrengen zit in het DNA van buurcoöperatie Oostelijk Havengebied-de Eester (de Eester). In de afgelopen tien jaar heeft de Eester zich ontwikkeld tot de plek waar het sociale domein in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam tot leven komt. Niet alleen in haar werkwijze, maar ook fysiek met de ruimte aan de C. van Eesterenlaan.
Van ontmoeting, participatie, ondersteuning tot activiteiten en een platform voor ideeën. Voor jong en oud, dwars door alle doelgroepen heen. Gericht op prettig en zelfstandig wonen in de buurt waar je je thuis voelt, op zingeving, van betekenis zijn en het nemen van regie. Zo wil de Eester bijdragen aan een sociale, veilige en duurzame buurt. Hierdoor is de Eester een onmisbare schakel in de buurt. Niet voor niets staat prominent in onze visie: ‘De Eester legt verbinding tussen bewoners, ondernemers en buurten van het Oostelijk Havengebied en bevordert samenhang en betrokkenheid. Zij stimuleert en faciliteert initiatieven én neemt zelf het initiatief om o.a. te praten over de toekomst van het Oostelijk Havengebied.
We doen dit door middel van een unieke samenwerking tussen de bewoners van het Oostelijk Havengebied, de door ons zo gewaardeerde actieve bewoners, ondernemers, de gemeente, professionele organisaties en een kleine groep betrokken professionals. De Eester zit in de haarvaten van de wijk. Het is deze antenne waardoor nieuwe kansen of uitdagingen in het Oostelijk Havengebied snel op onze radar komen. En door onze werkwijze van, voor en door bewoners is de Eester laagdrempelig van aard. De Eester biedt een luisterend oor voor zorgen of ideeën, denkt mee maar vooral: we verbinden mensen aan elkaar.
Wat is jullie toekomstdroom?
Het Oostelijk Havengebied in Amsterdam bruist van de initiatieven om de buurt veilig, sociaal en duurzaam te maken. De Eester wil zoveel mogelijk van deze ideeën ondersteunen en faciliteren door middel van onze missie en visie:
Missie: In het Oostelijk Havengebied dragen bewoners actief bij aan een fijne en duurzame buurt. We zien naar elkaar om, delen kennis en maken samen het verschil.
Visie: We nemen als bewoners in het Oostelijk Havengebied de regie over wat wij belangrijk vinden voor onze woon-, werk- en leefomgeving. Buurtcoöperatie de Eester is van en voor bewoners. Als lid heb je een stem in de jaarlijkse ledenbijeenkomst (ALV). De Eester legt verbinding tussen bewoners, ondernemers en buurten van het Oostelijk Havengebied en bevordert samenhang en betrokkenheid. Zij stimuleert en faciliteert initiatieven én neemt zelf het initiatief om o.a. te praten over de toekomst van het Oostelijk Havengebied. In het bijzonder geeft de Eester aandacht aan zorg, duurzaamheid, cultuur, jeugd en jongere bewoners. Onze beoogde impact is een sociale, veilige en duurzame buurt.
Om dit te bereiken, willen we behouden wat we hebben opgebouwd en onze functies en activiteiten verder ontwikkelen en versterken. De recent duurzame en circulair verbouwde Eester biedt daar alle mogelijkheid toe. Bij de inloop, activiteiten en verhuur verwachten we de komende vijf jaren een groei, mede door de toenemende bekendheid onder bewoners, de vergrijzing en de Lang Leven Thuis Buurt. Onze droom is om de ontmoeting en verbinding vanuit de Eester nog verder te versterken, om de schakel in de buurt te kunnen blijven: de ontmoetingsplek waar iedereen zich welkom voelt, van jong tot oud, door alle doelgroepen heen.
Foto: © Oranje Fonds 2025