Volgende Eettafel 12 Mei

We nodigen iedereen weer graag uit voor de Eettafel op donderdag 12 Mei aanstaande van 18u – 21u. Locatie: IISG, Cruquiusweg 31!

Eettafels in 2016:
Maandag 15 februari
Woensdag 30 maart
Donderdag 12 mei
Donderdag 23 juni
Woensdag 7 september
Maandag 7 november

Tijdens deze Eettafel op 12 mei passeren weer allerlei initiatieven de revue en is er ruimte voor nieuwe ideeën en activiteiten. Er zijn diverse tafels waarbij je kan aanschuiven, zoals: Kunst en Cultuur, Eten, De BuurtBel, BuurtBalie OHG BuurtLoop OHG, Nieuwe Ideeën en studenten van de HKU schuiven deze keer aan om te vertellen over hun Project Duurzaam.

We horen graag of je 12 Mei aanschuift. Je kunt je aanmelden via buurtcooperatieohg@gmail.com.  Graag van tevoren opgeven i.v.m. de catering! We vragen een bijdrage in de kosten van €4,- inclusief koffie/thee/water/sap (voor alcoholische consumpties vragen we een extra bijdrage van € 1 per consumptie).

En tip van de vorige Eettafel: neem allemaal iemand mee die hier iets aan zou kunnen hebben en dit leuk zou vinden!

Terugblik Eettafel 30 maart
Bij de Eettafel van 30 maart waren zo’n 60 mensen aanwezig om met elkaar te praten en plannen te maken. Lyan Augustuszoon, Ineke Veel en Anneke Bronkhorst hadden weer lekker voor iedereen gekookt.  Tijdens deze Eettafel stond het thema BuurtBalie OHG centraal. Ook waren 8 Syriërs uit de noodopvang Zuidoost aanwezig. De avond werd afgesloten met een optreden van Tafari, die voor ons het nummer Peace zong.

Aan tafel zijn we met elkaar in gesprek gegaan over de volgende onderwerpen:

– Dialoogtafels
Constance Vos, Ruth Hoogenboom en Truus Ophuyzen hebben via Gastvrij Oost contact gezocht met de noodopvang in Zuidoost. Naar aanleiding daarvan hebben zij vluchtelingen uitgenodigd om naar De Eettafel te komen. Aan 3 tafels ontstond een dialoog tussen 8 Syriërs en bewoners uit het OHG. Dit leidde tot het initiatief van onze Syrische gasten om een Syrische maaltijd te gaan koken. Een week later hebben zij voor 50 buurtbewoners een Syrische feestmaaltijd gekookt. En daarmee is meteen de nieuwe keuken van De Eester ingewijd. Het was super. Met dank ook aan buurvrouw Zineb die beide avonden getolkt heeft.

Constance, Ruth en Truus zij bezig om een structurele activiteit op te zetten. Bij voorkeur met en voor statushouders in de directe omgeving. Daarnaast geeft Merle van Kemenade taalhulp in De Eester i.s.m. Els vcan der Pluijm.
Meer informatie: Constance Vos of voor de taalhulp Merlen van Kemenade

– BuurtBalie OHG
De BuurtBalie OHG is een digitaal platform voor bewoners, initiatiefnemers, ondernemers en organisaties. Voor iedereen die in de buurt woont en werkt. Het geeft een overzicht van wie er allemaal actief zijn in het OHG, welke organisaties er zijn en wat er allemaal te doen is. Ook kunnen wensen voor de buurt ingediend worden en is er een overzicht van beschikbare locaties. We zijn nog bezig met het opbouwen van dit platform en daar hebben we jullie bij nodig. Tijdens de Eettafel hebben bijvoorbeeld bewoners een profiel aangemaakt en tegelijk hun initiatief aangemeld. Iedereen die een profiel heeft aangemaakt, ontvangt bovendien wekelijks een overzicht met activiteiten.  Maak ook een profiel aan bij de BuurtBalie OHG!  Vragen of hulp nodig? Kom naar De Eester of naar de Eettafel van 12 mei.
Meer informatie: Ganna Verhoeven, info@buurtbalie-ohg.nl

– De BuurtBel
De BuurtBel biedt burenhulp, zorg en advies in het Oostelijk Havengebied. Hulp nodig of wil je iets doen? Trek aan de bel!
Vragen? Meer informatie over wat de BuurtBel doet? Dagelijks is de BuurtBel aanwezig in De Eester. Zie ook FB: https://www.facebook.com/deBuurtBel
Meer informatie: Iris Rijnveld of Nikita van Weenen, debuurtbel@buurtcooperatieohg.nl

– Kunst en Cultuur
Er zijn 3 nieuwe initiatieven vanuit deze groep:

  • Eester-museumgroep – Lina Hille heeft initiatief genomen voor het opzetten van een museumgroep. Op 15 mei komen zij voor het eerst bij elkaar in De Eester. Lina Hille
  • Leesclub – Eva heeft initiatief genomen voor een Leesclub. Meer info: Eva Weber
  • Theater aan Huis – Els van der Pluijm, Pieter Scholten, Nina Frantzen en Joke van Meel nemen initiatief om in het najaar een voorstelling te organiseren. Meer info:  Els van der Pluijm

– Eten

De keuken in De Eester is klaar en er worden plannen gesmeed om medio mei wekelijks op dinsdagavond buurtmaaltijden te serveren met elke keer een keuken uit een ander land.  Ook zijn er plannen voor kook- en bakworkshops. Op 8, 15, 22 en 29 juni geeft Sam Smakman bakworkshops ( taart, koekjes, brood en bonbons).   Ook zijn er plannen voor een workshop Marokkaans koken.

Heb je interesse in één van deze workshops, meld je dan aan via buurtcooperatieohg@gmail.com. Aan de workshops kunnen 5 mensen deelnemen.

Wil je meekoken? Neem dan contact op met Anneke Pierrot.  Meer informatie: Anneke Pierrot

– De Buurtloop

Op 29 mei vindt de tweede Buurtloop OHG plaats. Start en finish van 5 en 10 kilometerloop op het Hildo Kropplein. Nieuw is een parcours voor wandelaars, dat ook voor rolstoelers toegankelijk is. Er zullen ook verschillende kinderactiviteiten plaatsvinden, zoals een 1, 2 en 4 kilometerloop en spelletjes. Verder is Nieuw is dat een goed doel aan de Buurtloop is gekoppeld. Dat is dit jaar het SMA van Prinses Beatrix Spierfonds.

We zoeken nog vrijwilligers die langs het parcours willen staan. Zie ook : http://buurtcooperatieohg.nl/buurtloop/

Meer informatie: Sam Smakman

– Nieuwe ideeën

Ook bij deze Eettafel kwamen weer een paar nieuwe ideeën naar voren

  • Fietsclub – Anneke B. wil graag in de zomer fietstochtjes maken. Zijn er andere bewoners die hierin interesse hebben? Meer info: Anneke Bronkhorst
  • Breiworkshop – Margaretha vindt het leuk om een breiworkshop te geven. Interesse?  Laat het weten via: Margaretha Heis

De Eester biedt de mogelijkheid aan bewoners om activiteiten concreet uit te voeren. Tijdens de Eettafels kunnen ideeën ontwikkeld en uitgewerkt worden.

(Tekening van Birgit Wajon)