Deze maand kondigde B&W een koerswijziging aan in de warmtetransitie. Amsterdam gaat niet voor 2040 van het gas af. We moeten als Energiecommissie onze plannen bijstellen en we willen daar op de BuurtTop over praten. Tijdens het energiecafé bleek dat de Architectenbuurt wil meedoen in de verduurzaming. Ondertussen staat het volgende energiecafé, over het KNSM-eiland, al voor de deur. En Loods6 gaat over op het warmtenet van Vattenfall.

Gemeente kiest nieuwe koers warmtetransitie
In een brief aan de gemeenteraad liet B&W eind januari weten het beleid voor de warmtetransitie te willen wijzigen. Aanleiding: alles gaat moeizaam, uitbreiding van warmtenetten blijft steken omdat het Rijk treuzelt met nieuwe wetgeving, met subsidies en met betaalbare tarieven. De andere aanpak wordt: eerst zorgen voor minder CO2-uitstoot door isolatie en individuele warmtepompen waar dat kan. Daarna pas volgen nieuwe warmtenetten. Verder wordt de mogelijkheid van een publiek warmtebedrijf, zonder winstoogmerk, onderzocht. Er is nog wel steun voor bewonersinitiatieven. De raadsbrief is 13 februari besproken in de raadscommissie en komt begin april in de raad. Omdat de nieuwe koers gevolgen heeft voor onze wijk, beraadt de Energiecommissie zich op haar aanpak. De brief van B&W vind je hier.

Hoe gaan we verder
De Energiecommissie bezint zich op dit moment over de vraag hoe ze verder wil gaan, nu de gemeente de warmtetransitie vertraagt. Onze doelstelling was immers het versnellen van de warmtetransitie in onze wijk. Moeten wij ons vijfjarenplan voor onderzoeken, initiatieven en mogelijke pilots in de wijk bijstellen? We praten komende weken met betrokkenen uit de gemeente en de politiek want er is nog veel onduidelijk. Wij willen op 6 april tijdens de BuurtTop met wijkbewoners praten over deze kwestie, want die gaat niet alleen ons aan.

BuurtTop: de tafels van de Energiecommissie
De Eester organiseert op 6 april de tweede BuurtTop. De eerste BuurtTop, vijf jaar geleden, luidde het begin van de huidige Energiecommissie in. Er komen dit keer drie gesprekstafels over de energietransitie. Houd de nieuwsbrief van de Eester in de gaten om je in te schrijven.
De eerste tafel gaat over de warmtetransitie. De centrale vraag is hoe wij als buurt verder willen en kunnen met oplossingen voor een gasvrij OHG. Daarbij moeten we de consequenties van de koerswijziging van de gemeente betrekken. We vragen buurtbewoners hierover met ons mee te denken.
De tweede gesprekstafel gaat zich buigen over de mogelijkheden voor een of meer energiecoöperaties in onze wijk. Energiegemeenschappen worden een volwassen gesprekspartner in de energietransitie. Initiatieven op buurt- en wijkniveau om zelf elektriciteit te delen of warmte te produceren krijgen ruimte. Op Sporenburg is een pilot. Kunnen en willen wij die kansen pakken?
De derde gesprekstafel heeft nog geen vastomlijnd thema. We beraden ons nog.

Architectenbuurt wil meer duidelijkheid van Lieven de Key
Eigenaren en huurders waren aanwezig bij het energiecafé over de Architectenbuurt op 22 januari. In de meeste VvE’s heeft Lieven de Key een meerderheidsbelang, wat de ambitie van de andere eigenaren behoorlijk tempert. Zo niet in VvE 042 met 60% kopers. Daar wordt het plan voor zonnepanelen doorgezet, zo vertelde Marlies Uitdewilligen. Kopers kunnen zich inschrijven voor 4 tot 8 panelen, voor eigen gebruik. De uitvoering is komende zomer.
Lieven de Key geeft prioriteit aan het wegwerken van EFG-energielabels elders in de stad. De aanwezige huurders hebben echter ook veel klachten over tocht, vocht, schimmel. De Energiecommissie gaat met huurders om tafel om hun problemen beter in kaart te krijgen en te kijken of een bewonerscommissie gevormd kan worden. Daarmee kunnen ze gemakkelijker met de corporatie in gesprek. Een opname van het energiecafé vind je hier.

Energiecafé KNSM-eiland
De Energiecommissie organiseert op 23 april een energiecafé voor alle bewoners van het KNSM-eiland. Op KNSM zijn haalbaarheidsonderzoeken en energieadviezen geweest over verduurzaming. Sommige VvE’s hebben een duurzaamheidsenquête gehouden. De VvE’s van Venetiëhof en de Wintermanspanden hebben onderzoek gedaan naar de geschiktheid van hun gebouwen voor aansluiting op een warmtenet. Kan samenwerking tussen de verschillende initiatieven meerwaarde opleveren voor warmtealternatieven en bijvoorbeeld elektriciteitsgebruik- en opslag? En kan terugleververgoeding van zonnepanelen worden voorkomen? De gemeente geeft informatie over haar plannen en het betrekken van bewoners. De definitieve agenda vind je in de volgende nieuwsbrief. Noteer vast: Energiecafé KNSM-eiland 23 april, 20.00 uur in De Eester.

Loods6 wordt aangesloten op warmtenet Vattenfall
Loods6 op KNSM-eiland (naast de pont) wordt deze zomer aangesloten op het bestaande warmtenet van Vattenfall. Het is een volgende stap in de energietransitie van dit grote bedrijfsgebouw. Afgelopen jaar is al veel gedaan aan isolatie. Vattenfall start 3 maart met de werkzaamheden en verwacht 1 augustus klaar te zijn. Op het Levantplein komt een werkterrein. De voorbereiding van een aansluiting van woongebouw Barcelonaplein loopt nog.

Start aanleg warmtenet WG-terrein
Ketelhuis WG is afgelopen januari gestart met de uitvoering van hun eigen warmtenet. Eind 2024 ging de gemeenteraad akkoord met een flinke subsidie en lening uit het Klimaatfonds.
In 2022 vertelde hun projectleider bij ons eerste energiecafé over de plannen. Daarna gingen we met een groep bewoners op bezoek. En na jaren hard werken is het de bewonerscoöperatie gelukt om alles rond te krijgen. Wat een prestatie! Bezoek hun website

Agenda en tips
- De Nieuwsbrief VvE van gemeente Amsterdam geeft aandacht aan lenen via het toekomstbestendig onderhoudsfonds en ondersteuning van VvE’s bij het maken van duurzaamheidsplannen in de geselecteerde wijken (niet de onze). Zie hier
- Zie hier het webinar van het Nationaal Klimaat Platform met de titel ‘Energiebesparing: zet de buurt vaker aan het stuur’, hoe we sneller en vaker collectief energie kunnen besparen.
- Warmtecafé Vattenfall: Vattenfall organiseerde een live-digitaal warmtecafé over de kosten voor klanten van het Vattenfall-warmtenet. Marian Prins van de Energiecommissie OHG was een van de uitgenodigde gasten. Kijk via deze link terug naar dit warmtecafé.