Spontane burenhulp dankzij de Eester!

Vrijdagmiddag 1 juni

Ik sluit mezelf buiten
Via Snappcar verhuur ik af en toe mijn auto. Om 15 uur komt er een huurder om mijn auto op te halen. Ik loop mijn appartement uit met de reserve-autosleutel en mijn telefoon, maar zonder mijn eigen huissleutel. Stom! Ik ben alleen thuis en nu heb ik dus mezelf buitengesloten…

Wat nu?
Ik help de huurder op weg en ga dan nadenken: niemand heeft momenteel een sleutel van mijn voordeur. Ik woon op de eerste verdieping, mijn balkondeur staat open. Het buurbalkon hoort bij een appartement dat leeg staat, daar aanbellen leidt dus tot niets. Ik heb een schuifladder nodig, waarmee ik naar mijn balkon kan klimmen. Wie in de buurt heeft er een schuifladder? Al die appartementbewoners waarschijnlijk niet… Ik besluit even naar de Eester te gaan. Daar is altijd thee en koffie en een gastheer of gastvrouw die kan meedenken.

Bert biedt hulp
In de Eester tref ik gastheer Bert. Ik krijg een kopje thee en ik begin wat telefoontjes te plegen naar buren. Bert helpt me aan het nummer van de klusjesman, maar die heeft er helaas geen. Ons appartementencomplex, Entrepotbrug, heeft er wel één, maar die zit met een slot vast en De Key heeft de sleutel. Dat schiet niet op.

Groot en sterk
Dan loopt er een man binnen, groot en sterk. Hij had meegedaan met de OHG loop, iets gewonnen in de tombola en hij komt in de Eester zijn prijs ophalen. Ik spreek hem aan en vraag advies. Hij wil wel even mee en kijken of ie er op kan klimmen, zonder ladder. “Ik kan wel op mijn auto gaan staan, zonder schoenen” zegt hij. Christophe heet hij, een aardige Brabander.

We rijden in zijn auto naar mijn huis. De eerste verdieping is toch wat hoog, ziet hij. Gelukkig zie ik mijn onderbuurman op het balkon en we mogen zijn keukentrap lenen. Op weg naar zijn voordeur lopen we door de binnentuin, waar mijn keukenraam ook open staat. Christophe denkt dat dat lager is en dat hij daar, klimmend vanaf de keukentrap, binnen kan komen.

In één keer op de vensterbank
Onderbuurman en ik houden de keukentrap vast en Christophe klimt via de trap naar mijn keukenraam. Hij trekt zich op aan zijn sterke armen. Het ging heel snel, in één poging was hij boven en zat hij op de vensterbank van mijn keuken. Wow! Slechts een klein uur nadat ik mezelf had buitengesloten, stond ik weer binnen en kon ik mijn held bedanken.

Wat fijn dat er aardige buurmannen zijn met grote biceps!

De tips uit dit verhaal:
1. Durf hulp te vragen, er zijn altijd meer aardige mensen dan je denkt.
2. Leg een extra huissleutel neer bij iemand die je vertrouwt.
3. In de Eester vind je altijd een oplossing.
4. Je raam en balkondeur op een kier heeft zo zijn voordelen, maar als Christophe dit kan, kunnen inbrekers dit wellicht ook…?

Ik wens je een veilige zomer zonder al te vele domme acties en met veel aardige buurmannen.

Marijke Krabbenbos