Zondag in de Eester – Geniet van een prachtconcert van Klezmerband Majim.

Zondag 22 maart | 14:00 – 17:00 uur | de Eester

In verband met landelijke maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus te voorkomen zijn wij genoodzaakt om het optreden van Klezmerband Majim tot onze spijt af te gelasten.

Laat je meevoeren op de wervelende klezmer klanken!

Klezmerband Majim persenteert het programma Margaritkelekh. Een romantisch verhaal uit de Joodse wereld van Oost-Europa in het begin van de vorige eeuw, over het huwelijk van een meisje van eenvoudige komaf met een jongeling uit een zeer rijke familie, verteld aan de hand van dia’s, Klezmer nummers en Jiddische liederen.

De Jiddische tekst van de liedjes en een Nederlandse vertaling worden tijdens de voorstelling op een scherm geprojecteerd.

Wat is klezmermuziek?

Klezmermuziek is Joodse feestmuziek met een Oost-Europese achtergrond. Het woord “klezmer” is gebaseerd op het jiddisch voor “zingend instrument” waarmede het soort muziek bedoeld waarmede de Oost-europese Joden in het begin van de vorige eeuw hun feesten, i.h.b. bruiloften, en het Purim feest opluisterden. Het is zijn tekstloze liederen, waarbij de verschillende melodie-instrumenten de emotie van de menselijke stem proberen na te bootsen. Klarinet, fluit en viool zijn daarbij zeer geliefd, met de combinatie van accordeon en bas als ritmesectie. Maar allerlei andere bezettingen komen ook voor en geven aan iedere klezmerband een eigen geluid.

De melodievorming van Klezmermuziek verschilt van de in westerse muziek gebruikelijke door het toepassen van afwijkende, toonladders die op middeleeuwse toonschalen gebaseerd zijn. Er wordt meestal in mineur gespeeld, en de verschillende ladders vertonen overeenkomst met toonladders die gebruikt worden in blues- en zigeunermuziek. Ritme is zoals bij alle dansmuziek ook bij klezmer een bepalend element en vormt een mengsel van West-Europese en oosterse ritmiek.

Vorig jaar, op 27 januari, heeft de Klezmerband Majim eerder een prachtconcert gegeven in de Eester.
Een korte beeldimpressie van deze wervelende muziekmiddag vind je hier.