Eesterfestival 2019 – een impressie


Het Verhalenplein

In het Oostelijk Havengebied is iedereen anders en uniek. Tijdens het Eesterfestival werd de meertalige diversiteit van de buurt belicht op het Literatuurplein. Merle en Claudia organiseerden hiervoor een podium voor internationale poëzie. Meta opende het Eesterfestival op het Verhalenplein waar buurtgenoten vertelden over hoe zij hier wonen, hoe zij dat ervaren en wat zij belangrijk vinden voor hun toekomst.

Gedichten uit het Midden-Oosten, Afrika, Latijns-Amerika en Europa werden in de oorspronkelijke taal (moedertaal) ten gehore gebracht. Merle las daarna de vertaling voor.

Claudia: “Er wonen zoveel verschillende nationaliteiten in onze buurt. Dat willen we onder de aandacht brengen met poëzie.”
Merle: “Als mensen in hun eigen taal een verhaal vertellen, gaan ze stralen en komt hun eigenheid naar voren. Dat vind ik heel bijzonder.”

Het programma bij Brazilië werd door Merle afgesloten met een tekst van Rilke: “De dingen van de toekomst”.

Toekomstmarkt & Podium

Verspreid over het Eesterplein stonden diverse kraampjes met informatie en activiteiten. Informatie over hoe het eten er in de toekomst wel eens uit zou kunnen zien, het technologiehuisje TOOS en het onderwijs van de toekomst, hoe ouderen ‘a trip down Memorylane’ kunnen maken, hoe je een wormenhotel kan bouwen bij Aad, de ‘Taal van de Toekomst’ zoals Merle die voorziet, en meer. Meedoen aan activiteiten kon ook. Schilderen aan de schilderstafeltafel van Diversity House. Bloembommen maken om de buurt op te fleuren. Eetbare natuur in het Oostelijk Havengebied ontdekken met de Wildplukworkshop van Johan. Of je toekomst laten voorspellen door door Cindy Tarot. Kinderen konden meedoen aan een speciale activiteit: ontdek de voedselketen van de appeltaart. Het geheel werd opgeluisterd met een doorlopend podiumprogramma van muziekoptredens van buurtartiesten. O.a. Fenna de Leeuw, Pieter Visser, Maarten Hageraats, Dorette Pauptit, het SANNAS-koor, het Eesterkoor.

Hoogtepunt van de middag was de officiele presentatie van de ToekomstAgenda OHG 2025 met de 11 speerpunten en de overhandiging ervan aan Maarten Poorter, stadsdeelvoorzitter van Stadsdeel Oost. Ook werd deze middag ons magazine ‘Hoe ziet onze buurt eruit in 2025? gepresenteerd en door Jos enthousiast uitgedeeld aan iedere bezoeker van de Toekomstmarkt. In dit magazine staan ook de 11 speerpunten uit de ToekomstAgenda en een heleboel goede ideeën die we verder willen uitwerken met input van de bewoners. Naar schatting zijn er zo’n 350 exemplaren uitgedeeld.
De middag werd afgesloten door de band STIX.

Pop-up Buurtrestaurant

Na weken van voorbereiding was het zaterdagavond 6 uur zover. Nicky en Sophie openden  het Pop-up Buurtrestaurant. De gasten konden aan tafel. Met een tiental gerechten en drank gesponsord door lokale ondernemers uit onze buurt viel er genoeg te kiezen. Kijk maar op het menu hiernaast!

De middag ervoor was Sophie nog enthousiast de meelwormen-kaasstengels aan het bakken en de spullen voor de Wildplukworkshop klaar te zetten. En Nicky liep zich de benen uit het lijf om de laatste puntjes op de te zettten.

Met 175 jonge en oudere buurtgenoten werd het een gezellige avondje buiten eten aan de van Eesterenlaan voor de Eester. We hebben gesmuld en genoten van al het lekkere eten en het samenzijn.

“Dit doet me denken aan het dorpsfeest van thuis; ik wist niet dat dit in de stad ook kon”.

Het Verhalenplein bij Winkelcentrum Brazilië.


Toekomstmarkt & Podium op het Eesterplein.


Pop-up Buurtrestaurant voor de Eester.


Zo zag het Eesterfestival 2019 programma er uit:

Eerdere edities van het Eesterfestival: