De Eester: BUURTLEZINGEN

Elke derde maandag van de maand vond in 2017 en 2018 in de Eester een interactieve lezing plaats door een buurtgenoot. Deze activiteit is beëindigd.


LEZINGEN IN HET VERLEDEN:

Maandag 18 juni: Buurtlezing door Jeroen Slot: Wat je altijd al had willen weten over het Oostelijk Havengebied

Jeroen Slot werkt bij de Gemeente, afdeling Onderzoek en Statistiek. Hij neemt ons mee in de cijfers en feiten van onze buurt. Over de bewoners, de huizen en alles wat je wil weten. Stuur gerust vooraf je vragen in!
Meer info en aanmelden via de Buurtbalie.

Maandag 16 april 2018: Buurtlezing door Marijke Krabbenbos: Hoe word je gelukkig?

Gelukkig worden heb je deels zelf in de hand. Marijke is er al een poos door gefascineerd en heeft er diverse boeken en onderzoeken over gelezen. Ze deelt graag haar inzichten en de praktische tips. Ze zal dus tijdens de lezing vertellen wat je zelf kunt doen om gelukkiger te worden.

Maandag 26 maart 2018: Buurtlezing door huisarts Toine van der Nooij & voedingscoach Yvet Noordermeer: Bewust met Voeding

Voeding heeft een enorme invloed op ons welzijn. Het voedsel dat je eet kan het verschil maken tussen afvallen en aankomen, energie krijgen of juist inleveren, ziek worden of gezond blijven. Vitaal en gezond zijn, lekker in je vel zitten en vooral slank zijn of blijven is iets wat veel mensen bezighoudt. Toch weten de meeste mensen niet hoe ze dit op een simpele en gezonde manier kunnen bereiken. Door het grote aanbod van voedingsmiddelen in de winkel wordt het er ook niet makkelijker op. Veel mensen verliezen daardoor de grip op hun gezondheid waardoor er klachten kunnen ontstaan. Terwijl dit eigenlijk niet hoeft. Met een beetje meer kennis over echt gezonde voeding kun je zoveel ellende voorkomen.

19 februari 2018: Eef van der Meer: Iedereen is expert. Hoe zet je dat om in passief inkomen?

Eef van der Meer is buurtbewoner en kunstenaar. Ze maakt in haar atelier op het NDSM-terrein grote installaties in opdracht. Daarnaast heeft ze met een kleine installatie een manier gevonden om passief inkomen te genereren. Ze vertelt haar verhaal en zal aan de hand van andere voorbeelden laten zien hoe elke creatieve, ondernemende OHG-er met zijn of haar expertise een passief inkomen kan genereren. Laat je inspireren!

20 november 2017: Rudy Klaasen over de eetbare buurt

Rudy Klaasen neemt ons mee in de wereld van de eetbare buurt. Wat is een eetbare buurt? Wat is er mogelijk? Wat gebeurt er al elders in de stad en buiten Amsterdam en wat zou het voor OHG kunnen betekenen?

Rudy Klaassen is bioloog en tuinarchitect en een zeer enthousiast buurtvergroener. Hij werkt graag met kinderen, scholen en buurten om de natuur dichterbij te brengen. De rode (of groene) draad is altijd geweest: bewustwording creëren over de omgeving waarin je leeft en die samen zo duurzaam mogelijk inrichten.

16 oktober 2017: Bert Kommerij – Verhalen van een op internet verdwaalde mediamaker

Bert is fictieschrijver, hoorspelmaker, voice-over en mediamaker. Al decennia lang gefascineerd door de mogelijkheden van het internet. In zijn tijd in Hilversum bij een omroep als radiomaker leverde dat soms wonderlijke situaties op.

Nu is hij vrij man, lees ZZP-er, en maakt hij prachtige mediaprojecten. Hij neemt ons mee in zijn fascinatie en vertelt over het ontstaan van een idee, de tot standkoming en de publicatie. Uiteraard ondersteund met beeld en geluid. Van dansense Canta’s, via een Wordfeuddrama en een Faceboekspel naar een audiosit over de Kop van Java. En we gaan raden in welke radiocommercial Berts stem te horen is.

25 september 2017: Petra Hoogerwerf: Echte winst, hoe de wereld van profit en non-profit steeds meer samenkomen

Échte winst zou het doel van elke organisatie moeten worden. Het nieuwe boek van auteur en adviseur en buurtgenote Petra Hoogerwerf is onlangs verschenen. Hét boek voor iedereen die met een organisatie of onderneming meer maatschappelijke impact wil bereiken. Op sprankelende wijze en met veel voorbeelden uit de praktijk beschrijft en analyseert Hoogerwerf de zeven essentiële stappen op weg naar succes. Zij neemt je mee in de wereld van maatschappelijk betrokken bedrijven, sociale en culturele ondernemingen, non-profit organisaties, goededoelenorganisaties, burgerinitiatieven, online communities, coöperaties, fondsen en impact investors. Al deze organisaties en financiers zijn elk op hun eigen manier gericht op het bereiken van échte winst voor de samenleving. Dat is goed voor de organisatie, de medewerkers, de klanten én de samenleving. Hoogerwerf  belicht hoe maatschappelijke vraagstukken door innovatie, opschaling en samenwerking kunnen worden aangepakt.
Een inspirerende avond in de Eester op 25 september met veel interactie en concrete tips.
Petra Hoogerwerf is door haar grote praktijkervaring een expert op het gebied van de purpose economy en ondernemen met maatschappelijke impact. Zij is eigenaar van bureau Veleda, spreker en schreef al eerder 4 boeken.

22 mei 2017: Bernadette Zevenhuizen – Het verhaal van het Ramses Shaffy Huis, de kunst van gelukkig oud worden

Maandag 22 mei: Het verhaal van het Ramses Shaffy Huis, de kunst van gelukkig oud worden.

In 2012 ontstond het idee, in 2016 kregen de eerste 36 bewoners de sleutel van hun woning aan de Piet Heinkade, in gebouw Costa Rica. Bernadette Zevenhuizen neemt ons mee in de ontstaansgeschiedenis van het Ramses Shaffy Huis, een community voor kunstenaars, artiesten en kunstminnende ouderen.

10 april 2017: Marijke de Raadt – De kunst van het ontspannen (een week eerder ivm Pasen).
Ontspannen. Waarom is het zo belangrijk? En waarom is het toch vaak zo lastig om het te doen?   Marijke neemt ons mee in de wereld van ontspanning. Ze laat aan de hand van eenvoudige voorbeelden en oefeningen zien waar spanning vandaan komt, waar het vast gaat zitten en wat je zelf kunt doen om het los te laten.  Marijke de Raadt is ontspanningsmasseur in bedrijven en zorginstellingen en heeft een eigen praktijk op het Java-eiland.


20 maart 2017: Liesbeth van der Hoogte – Sociale conflicten, hoe kom je aan, hoe kom je er af?
Liesbeth van der Hoogte is al meer dan 35 jaar werkzaam in de internationale samenwerking, met specifieke aandacht voor mensen- en vrouwenrechten, sociale bewegingen en conflicttransformatie. (website: conflict-to-change.eu)  Zij zal op deze avond ingaan op de kenmerken van sociale conflicten, oorzaken en mogelijkheden om conflicten op te lossen. Geen saai college, maar een korte inleiding en aansluitend een interactieve uitwisseling van kennis en ervaring. Want we hebben allemaal in ons leven wel eens een conflict, niet waar?


20 februari 2017: Rolf Hermsen  – 50 jaar Penny Lane/ Strawberry Fields Forever
Halverwege februari is het vijftig jaar geleden dat The Beatles de single Penny Lane/ Strawberry Fields Forever uitbrachten. Met het baanbrekende geluid van deze ‘double A-side’ schoot muziekjaar 1967 definitief uit de startblokken. Rolf Hermsen is schrijver/redacteur, grafisch ontwerper en een muziekliefhebber die jarenlang ook zelf popmuziek heeft gemaakt. In november 2016 schreef hij een coverartikel voor de VPRO Gids over de jaren zestig n.a.v. de grote tentoonstelling You Say You Want a Revolution? Records and Rebels 1966-1970 in het Londense V&A Museum (zie ook rolfhermsen.nl).


unnamed

Maandag 16 januari 2017 gaat Marten Bos met buurtbewoners in gesprek.  Over hoe diversiteit in elk contact een rol speelt en hoe we  juist verbinding kunnen zoeken in het verschil, als buren, in werk, in vriendschappen, in solidariteit met mensen die we wel of niet persoonlijk kennen. Juist nu er zoveel polarisatie lijkt te zijn in de wereld en ook in Nederland.  Meer over de avond op BuurtBalie-OHG

Meer weten en aanmelden:  info@buurtcooperatieohg.nl  of bel  020-3707359


jeroenOp maandag 19 december 2016 vertelt Jeroen de Rijk over zijn leven als percussionist en muziekproducer. Jeroen. Jeroen werkte met artiesten als Michael Jackson, David Guetta en de Toppers. Behalve muzikant is Jeroen ook een rasverteller.


portret-leonpaquay-zwdutchOp maandag 21 november 2016 bijten Leon Paquay en Ron Langdon de spits af. Ron heeft een achtergrond als architect en is nu filmmaker. Leon is eveneens werkzaam in de media en initiatiefnemer van Cruquius Circulair. Zij zijn beiden actief op het gebied van duurzaamheid. Zij zien de noodzaak van een energietransitie en zetten zich samen met bewoners in om die verandering te bewerkstelligen. Zij zullen vertellen en laten zien waar ze mee bezig zijn en daarna gaan we met elkaar in gesprek over wat wij kunnen doen voor een duurzaam OHG.


Meer weten en aanmelden:  info@buurtcooperatieohg.nl  of bel  020-3707359